Tuesday, November 24, 2015

Jogjakarta 12 - 19 November 2015 (Episod terakhir)

Untuk hari yang baru ini, kami memutuskan untuk ke pantai timang.


Ya, tak tahu kenapa kami skip segala attraction wajib di jogja seperti candi prambanan, borobudur, pantai parangtritis (harap ejaan betul) dan lain lain. hipster jugak kami ni, pergi tempat yang jauh dan jarang orang pergi.

Perjalanan ke pantai timang adalah kira-kira 3 jam dari kota. and guess what, ya, kami gigih naik motor. sudahlah gigih menempuh perjalanan lama, gigih lagi meredah jalan berbatu yang seksa.

Semuanya demi ini,

gondola menyeberangi laut

Pantai timang memang terkenal dengan gondola klasik ini. kenapa klasik? lihat saja gondolanya. diperbuat dari kayu. dan digantungi dengan tali biru. malah, tenaga manusia digunakan untuk menarik tali menggerakkan gondola.

Klasik bukan?

Aku tanyakan, kenapa tak gunakan besi. kata mereka, tak tahan. guna 6 bulan sudah berkarat. kalau guna tali, tahan lebih lama (sedikit, kira-kira setahun). Mujur pada ketika kami datang ombak tak mengganas. kata mereka, kalau hari yang ombak mengganas, ombaknya boleh memukul mencecah gondola. ngeri. melihat bawah air pekat pun sudah ngeri. apatah lagi dipukul-pukul manja gitu. 


Dan satu lagi attraction di sini adalah lobster. kawasan ini memang kawasan menjerat lobster. dan ada disediakan masakan bagi sesiapa yang mahu makan lobster dengan bayaran 400000rp untuk 1kg.

Disebabkan kami teringin sangat mencuba lobster, kami mintak kurang 1kg. yelah, banyak-banyak nanti tak habis pula. sedap lobsternya, masak tiram. 

lola (nama lobster)

lola dah siap dimasak

Gendang gendut tali kecapi. kenyang perut merempitlah lagi.

Sampai jogja, shopping souvenir sikit dan kemas barang sebab keretapi ke surabaya jam 1 pagi nanti. jogja-surabaya 5 jam dan dari stesen surabaya ke airport dalam setengah jam. pukul 8 kami dah ada di airport menanti flight pulang jam 2.30 petang.

Okay, tidur dulu. zzz.

hasil tangkapan jogja

Day 6
Rental motor : 60000rp/day
Minyak : 16000rp
Gondola : 200000rp/person
Lobster : 250000rp/2person

Day 7
Taxi stasiun Gubeng - airport : 125000rp


Overall, this is once in a lifetime experience. but i wont hesitate to repeat it again because its worth a lifetime. 

Berada di tempat orang mengajar kita banyak perkara. belajar lebih tawakal kepada Allah. belajar berdikari dan belajar mensyukuri. percayalah, Allah menyediakan segala jenis bantuan yang tak terduga, He knows best. Thank you, Allah.

No comments: