Sunday, March 16, 2014

Reflect

Dia merenung ke luar jendela. Dari 2 jam 45 minit yang lepas dia berusaha untuk melelapkan mata namun tidak berjaya. Dari mula bas meninggalkan terminal sehingga tinggal lagi suku perjalanan, mata terpejam tapi minda tetap menerawang.

Putus asa, dia mengalah dengan kedegilan mata, dan lantas merenung ke luar jendela.

Merenung refleksi diri. Dan cuba mencari refleksi kehidupan.

Sehingga refleksi sesusuk tubuh menangkap mata. 

"May i?" Tanya si pemuda dengan kening sebelah terangkat sambil jari telunjuk menunjuk ke tempat duduk kosong di sebelahnya. 

Kening sebelah kanannya ikut sama terangkat. Refleks.

Berdehem. "Kenapa?"

Si pemuda tidak terus menjawab soalannya, laju sahaja menyelitkan tubuhnya mengisi tempat duduk kosong di sebelahnya, tanpa diundang. 

Kening sebelah kanannya masih terangkat, tapi kini diikuti pula mulut yang mula ternganga luas. Refleks.

"Sorry, saya tengok awak macam bosan je, saya boleh teman awak berborak." Mukadimah dari si pemuda.

Dan dia hanya berfikir satu perkara sahaja - taktik. Taktik mengayat. Taktik mengorat. Taktik yang membuatkan dia rasa ingin ketawa kuat. Tapi dia cuba bertahan dari terlepas gelak. Dan cuba mengekalkan wajah kosong tanpa riak.

"I saw you staring outside the window..." Si pemuda masih cuba memancing kata, bila dia hanya membisu tak menjawab apa apa.

"...empty..." sambung si pemuda.

Masih diam.

"...and blankly..."

Malas layan.

"...but your mind seems full without emptiness. And all the things inside it, are all working and moving, not blankly static."

Ok. Dia mengalah. 

"So, nak borak apa?" Pertanyaan malas darinya. 

"What were you thinking about?" Pertanyaan yang kedengaran jujur dari si pemuda. 

"Nothing." Noktah. Dengan harapan sesi berborak bakal tamat dengan mudah.

"Well, thats not quite what i was thinking of." 

"So what were you thinking of what was i thinking?" 

"Life."

Jawapan pendek dari si pemuda buat dia terfikir sejenak. 

"Well, every living things has life to live on. And by living, they ought to think of why and how to survive their life. But my life has nothing to do with you, sir, so the answer of what i was thinking is still, nothing, to you." Dengan senyum malas, dia mengakhiri penjelasan.

Si pemuda tertawa. "I'm impressed. And you have got quite a speech there." 

"That really sums up of what i was thinking." Rendah suaranya menutur. 

"Nothing to do with me, aite? So thats easy. We can talk about everything coz it meant no harm to anyone, isnt it? We're strangers, remember. By all means, what we spill to each other will be forgotten. God knows when will we meet again later. And who knows, maybe we wont."

Dia cuma menghantar pandangan tidak percaya kepada si pemuda yang tidak mengenal erti putus asa dan putus kata.

"So, shall we start again? What were you thinking about?" Kedua dua kening diangkat dua kali. Double jerk.

Dia mengeluh. Ok, dia mengalah, lagi.

"Life." Sepatah. Memberi kemenangan percuma kepada si pemuda. 

"So thats what i thought."

"Yes, you win."

"What is life to you?" Serius.

Terus mindanya ligat mengumpul data mengarang ayat. Apa erti hidup baginya? Selama 25 tahun dia hidup, soalan yang sama masih berlegar di kepala. Hidup itu apa? Adakah cuma tempat persinggahan sebelum ke sebelah sana? Atau nyawa yang perlu dia tatang penuh jaga supaya tidak terluka? Atau mungkin sekujur tubuh yang diutus untuk mencari ilmu, mencari rezeki dan mencari redha Ilahi? Dan juga untuk refleksi diri?

Ya, selama 25 tahun dia hidup, dia masih cuba mencari refleksi diri. Yang masih belum ditemui.

"Life, is full of question." di bawah sedar minda dia berkata. Lupa pada si pemuda di sebelahnya. 

Hanya bila si pemuda memetik jari di depan matanya baru dia tersentak dan terjaga. 

"No, dear. Wake up! Hidup memang penuh persoalan, tapi semua persoalan ada skema jawapan. Now, tell me, what have you not achieve, yet, in life?"

"Err, kahwin?" Refleks dia menjawab.

Si pemuda tertawa. Refleks juga, mungkin. "Of all questions, itu yang awak fikir?"

"Dont laugh, thats what women in twenties think all the time. Dan jodoh pertemuan ajal maut semua di tangan Tuhan, its not wrong to always wonder the mystery of it." Wajahnya ditundukkan cuba menyembunyikan kemerahan.

"Okay. Sorry. Now, listen. Everything happens for a reason. Have you ever wonder why you have yet to find your partner for your so called dream marriage?"

Dia menggeleng. "I leave it to the hands of Allah. Well, after a series of trial and error, that is the best way as it was meant to be."

"Now, here where you went wrong. Like i said. Everything happens for a reason. You have yet to find your partner for your so called dream marriage, is because..." 

Jeda. Si pemuda tersenyum nakal. Dan dia membalas dengan pandangan skeptikal. Menanti sambungan dari mulut si pemuda.

"...you havent meet me yet." Di hujung ayat si pemuda ketawa.

Dia menjulingkan mata. Lelaki. Tipikal.

"Kidding. Kidding. Okay, serius. Awak tak jumpa lagi mungkin sebab ada benda lain yang lagi penting untuk awak cari. Life is not about one thing. Everything is connected. You just have to find the basic of it. And in times, it will lead to one another."

Dia terdiam. Cuba menyambung sel sel otak. Cuba mencerna apa yang baru dia dengar, dan cuba berfikir di luar kotak. 

Mungkin ada betulnya. Dia terfikir kerjanya yang tak tentu hala. Dia terfikir masanya yang tak betah dijaga. Dia terfikir dirinya yang tak terurus belaka. Dan dia terfikir mungkin belum sampai masanya untuk hidup berdua, selagi hidup yang seorang dia tak mampu bawa sebaiknya.

"You are right." Dia mengangguk. "But you just messes my mind more. Sekarang makin banyak persoalan hidup yang timbul. Its not helping, sir." Dia ketawa. Begitu juga si pemuda.

"No worries. I will help you to clear that out. Now, think of all things that you have achieved so far in life."

Dahi berkerut. "And how is that helping?" Penuh kehairanan dia bertanya.

"You sure have a lot of questions, dear. Yet you blame life for all the questions. Fikir jelah. Nanti awak tau kenapa." Bebel si pemuda. Dia cuma buat muka.

Tapi minda lagi sekali ligat mengumpul data mengarang ayat. Banyak juga yang telah dia capai dalam hidup. 25 tahun dia hidup, tak semuanya mendung kelabu, ada juga pelangi berlalu. Masih mampu bernafas selama 25 tahun juga dia rasakan bukan mudah untuk dilakukan. Dan dia bersyukur mampu melakukannya.

"Dah habis fikir? Ke banyak lagi? Perlu lebih masa?" Sarkastik pertanyaan si pemuda. 

Dia menjeling. "Perli sangat tu."

"Haha. Manalah tau banyak sangat pencapaian hidup awak."ketawa.

Dia ikut ketawa.

"To sum up, yes, my life is not empty. In between storms, rainbows did appear at some times."

"Good. Now, back to the basic. Remember, everything happens for a reason. Do you know the reasons behind all those achievements?"

Dia tersenyum. Dah jumpa kaitannya. 

"Of course. Hard work. Pray. And God's will. If it is meant to be, it will be. It is just a matter of time, kan."penuh yakin dia menjawab.

Si pemuda cuma mengangguk berpuas hati. "Dah nampak kaitannya?"

Dia cuma tersenyum berlapang dada. Tapi ada satu lagi soalan yang dia ada. 

"Jadi, apa kaitan reasons behind everything happened dengan questions of life?" Dia bertanya.

Si pemuda menarik nafas panjang. Sebelum menjawab.

"Life is definitely full of questions. Instead, that is what we are created for. To find the answers for all the questions of life. Like what i said, there is no question without answer, and everything happens for a reason. Reflect back, there are things that you have achieved, which means you have found the answers for the questions and your quest is completed. But then, there are things that you have yet to achieve, but that does not mean that your questions will remain unanswered and your quest will not be completed, because everything happens for a reason, kan? Hard work, pray and God's will, remember? And time will tell when will you find the answers."

Dia terkelu. 

Benar. Selama dia berfikir tentang hidup, tak pernah dia dapat jawapannya. Tak pernah dia dapat fikirkan kaitannya dengan perkara yang telah lalu, kerana dia terlalu galak mencari masa depan. Tak pernah pun dia terfikir yang perkara yang telah terjadi ada sebab musababnya, dan apa yang belum terjadi, pasti akan terjadi juga. Dan masa depan akan tetap menjadi sejarah, suatu hari nanti. 

Kadang kadang dia terlupa untuk mencari jawapan dari lembaran hidup yang dah tertulis, kerana terlalu memikirkan jawapan itu adalah misteri yang tiada kunci. Padahal, kuncinya ada pada dirinya sendiri. 

"So, what are you thinking about, now?" Tanya si pemuda.

"Nothing." Dia tersenyum.

"Still?" Si pemuda yang kehairanan menagih penjelasan.

"Yup. Now that i have found what i needed most in life, i have nothing to worry about. At least, for now."

"So, what was it that you needed most in life, care to share?" 

Dia tersenyum lagi. "Reflect."

Si pemuda mengangguk. "Indeed. It is all we need." Mengiakan. "And you, are my reflection, as well." Perlahan.

"Sorry? Cant hear you?" Tanya dia kembali, cuba memastikan.

"Takde papelah." Si pemuda menutup bicara. 

Dia pun sudah kehilangan kata. Untuk seketika, keduanya senyap seribu bahasa. 

"Tapi kan..." Si pemuda membiarkan ayatnya tergantung.

Wajahnya di toleh ke kiri. Bertemu pandang dengan si pemuda. 

"Tapi apa?"

"I still think that you have yet to find your partner for your so called dream marriage, because you havent meet me yet." Ketawa.

"Ha ha. So funny. That also means it could be anyone. Jangan nak perasan sangat okay." 

"Kidding okay. Lek ah."

Dia cuma tersenyum menyambut senang gurauan tersebut. Tiba tiba dia teringatkan sesuatu.

"Hey bro, whats your name?" Pertanyaan yang baru menjengah minda terus spontan bibir melontarkan kata.

"Thought you wouldnt ask." Si pemuda tersenyum lebar.

Dia menjulingkan mata. "Taknak tau pun sebenarnya. Tapi tak sedap pulak borak lama tak tahu nama."

Si pemuda tersenyum sebelum berkata, "Ilham."

Ilham.

Ilham. Si pemuda yang namanya Ilham.

Ilham. Si pemuda yang pemikir.

Ilham. Ya, mungkin Ilham adalah jawapan kepada semua persoalannya. Mungkin Ilham lah yang dapat membantunya mencari refleksi diri. 

Dan mungkin Ilham lah yang dia perlukan sebenarnya.

Ilham. 

Dia tersenyum. God knows when will we meet again later. 

If it is meant to be, it will be. InshaAllah.



No comments: