Wednesday, November 28, 2012

Tun Siti Hasmah

Mendidik seorang perempuan umpama mendidik sebuah bangsa.

2minggu lepas, bergolotlah aku menuju ke istana budaya usai kelas di sunway. Pergolotan berhasil menemukan tiket menonton teater tun siti hasmah. Teater, antara aktiviti yang aku rindui. Nampak kan, jiwa seorang penghibur aku tidak terbatas kepada bidang nyanyian sahaja.

Tirai dibuka dengan babak sang ibu menghantar anak perempuannya ke kolej di singapura dengan penuh kesyahduan dan nasihat berlingkaran.

Ironinya, setelah sang ibu melangkah pergi, pelajar pelajar yang tadinya berkeliaran membawa buku terus menyusun langkah menari twist. Haha, tipical student's life. Belakang ibu bapa berpoya poya.

Pertemuan tun siti hasmah dengan tun mahathir menjurus selepasnya. Juga, tipical student's life. Cinta zaman belajar.

Hebat juga tun siti hasmah tika mudanya. Repeat paper tak sudah sudah. Disuruh belajar dia bersukan. Disuruh membaca buku dia menyanyi menari. Tipical student's life.

Bukti tun siti hasmah juga manusia biasa, seperti kita.

Yang membezakan beliau cumalah di sisi siapa beliau berganding. Ya, menjadi seorang isteri bukanlah mudah. Menjadi seorang isteri kepada insan terpenting negara, kepayahan yang tak mampu dikata apatah lagi di laksana.

Tun siti hasmah membuktikan sebaliknya. Ketenangan dan ketabahan beliau tiada siapa mampu menyangkalnya.

Jasa beliau bukan hanya menjadi tulang belakang menyokong suami, malah juga menabur bakti dari hasil keringat beliau sendiri dalam misi kemanusiaan.

Wirawati malaysia, yang genuin.

Ok, enough with the storyline. Lets move on to the actors and actresses.

Lisa surihani was beautiful. Tapi, bergandingan dengan hero malaya membuatkan beliau invisible di mata aku. Maaflah lisa, aku cuma memandang lelaki kacak. Esma daniel was a perfect doppelganger of tun M. I mean, through the intonation and the body languange. Sebagaimana p ramlee ada musly ramlee, begitulah juga tun M dan esma daniel. Eja was okay. Calm and cool, setenang tun siti hasmah. Daaaannn.....

Nazim othman sangat handsome! Perfectly fit the image of tall, dark, and handsome, malay version.

Bai.

Published with Blogger-droid v2.0.9

No comments: