Friday, September 30, 2011

my first korean lunch box



maaf, tangan aku memang tidak berseni. gunakan tangan tikus apatah lagi.

ya, walaupun telefon bimbit kini dilengkapi fungsi kamera cikai tapi aku perlu juga menyelindungkan kejakunan di hadapan senior. maka, aku simpan telefon dan tenung set lunch box ini lamalama lalu menyematkan rupanya di dalam minda untuk aku keluarkan dalam bentuk lukisan, sebegini. hasilnya, aku rasa tembikai aku je yang cukup sifat. dan juga bijan.

set korean lunch box ini diperkenalkan oleh senior aku, semasa kami lunch bersama di Sooka food court tengahari tadi. kalau di jepun dipanggil set bento. tapi disebabkan nama kedai tempat aku beli set ni adalah dodo, maka aku panggil set dodo. atau mungkin juga di korea memang dipanggil set dodo. aku pun tak tahu. malas nak google. kalau rajin tolonglah googlekan untuk aku.

set dodo lengkap dilengkapi 7 hidangan. nasi, sup rumpai laut, kimchi ataupun nama melayunya kobis perap, kobis campur cendawan goreng cikai cikai, tembikai dua potong, timun jeruk dengan perapan seperti kimchi, kot dan juga kau boleh pilih satu antara filet ikan, daging, ayam, kari ayam, sotong goreng tepung mahupun udang goreng tepung.

first impression aku. wow! berkhasiat! tengok jelah berapa jenis sayur dia hidangkan. untuk bukan penggemar sayuran seperti aku agak terkialkial juga nak menghabiskan satu set dodo ni. mujur nasi dia tak berapa lembik seperti yang selalu kita lihat dalam drama korea. maka kurang rasa muaknya. and kimchi's taste is not bad. ada rasa masam masin sket. seaweed soup pun sama. nasib baik tekak aku ni boleh sumbat je apa rasa. tolak batu kayu dan besi sahaja.

kurang satu je. sudu besi bertangkai halus dan panjang. kalau dapat makan menggunakan sudu sebegitu maka lengkaplah korean dish aku.


p/s : rasa klasik pulak makan dalam box kayu comel. rasa nak bungkus letak dalam sapu tangan ikat bunjut je.

Thursday, September 29, 2011

random thoughts for today

#1. My self-confident level is declining. Oh,wait. Do i ever had some?

#2. A fast walker in high heels/wedges definitely will make your steps look kinda weird. No,not you. Me.

#3. I wanna be rich.

#4. Workaholics surely are rich, because they didn't have time to go shopping. So make me a workaholic then.

#5. I wanna punch someone,for no reason.

#6. It's not easy to raise a family.

#7. This double chin makes me look fat. That is why others keep on thinking that i'm gaining weight. Even when i'm not.

#8. Malaysia needs more sarcastic blogger like mr.k, kahuna, pokapola, etc. They've made a good medicine when you are feeling bored. Not to forget, they should be active too. 

#9. In fact, this entry has been plagiarized from one of them. But i would say, inspired.

#10. Dah cukup sepuluh random thoughts for today. Esok boleh kerah otak tingkatkan produktiviti minda tambahkan lagi sepuluh pemikiran menjadikan ia dua puluh.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, September 26, 2011

weekend (versi "INI ADALAH...")

Saturday, 24th September 2011
F&N Fun Fest, Bukit Bintang


Ini adalah pentas, bersama sebahagian Faizal Tahir kelihatan di atasnya.
 
Ini adalah Awal, bersama co-host Jamie dari Singapura.

Ini adalah Sam Bunkface, ketika sound-check.

Sebab utama kami sanggup menyerah diri menempuh crowd yang ramai adalah kerana dance comp yang disertai oleh adik aku dan kawan kawannya. we missed the artists' performances because it started late in the evening and we have to rush back early. but still managed to catch a glimpse of faizal tahir during soundcheck at the afternoon. he is indeed, super!

Dan terima kasih kepada aman kerana telah menemankan aku berdiri selama lebih tiga jam dalam kepanasan dan kerimasan. lepas ni boleh lah nak beli tiket konsert rock zone ke rock pitt ke berdiri betulbetul depan stage sampai boleh peluk kaki super junior sebab dah practise rasa berdiri lelama straight 3 jam sehingga pitam. X(


Sunday, 25th September 2011
Wedding, Segamat.

Ini adalah pengantin, bersama pengapitnya.
Ini adalah bakal pengantin, bersama flower girlnya.

Ini adalah Asyraff's Five Expression

I don't really love wedding because of the crowd and the heat. but meeting up a lot of people was the best part of it. untung untung boleh jumpa jodoh sekali. heuheuheu.

Dan terima kasih kepada makcik makcik yang mendoakan mak aku dapat menantu tahun depan. dah siap set tarikh pulak tu. kalaulah jodoh senang turun dari langit dengan jayanya...

Sunday, September 18, 2011

The 1st of the 3rd

Sneak peek of vd season 3 :-

#1. When i saw elena's alone in the room gloomingly thinking of stefan, i was like "Where's damon? He should be there comforting her!"

#2. When i saw damon with andie i was like "Nooooo! Don't be. No wayy!"

#3. When i saw stefan ripping those two innocent ladies i was like "Yeah! Screw you stefan. There's no way you and elena would be back together."

#4. When i saw klaus, with stefan, i was like "So you're the third person that came across stelena huh. And you're not even a damn sexy hot bitch. That's amazing!"

#5. When i saw caroline and tyler i was like "Heyy, are you guys gonna create a lot more klaus? U get what i mean right - the hybrid. Like, seriously guys?"

#6. When i saw damon and elena's fight-bonding i was like "Oh man, pull over guys. Just say iloveyou-andmetoo. Everyone agrees that dalena is like way too cooler than stelena."

#7. When i saw andie died i was like "Yeay!!*double jerk*"

#8. But when i saw stefan's crying i was like "Damn, why am i crying too?"


Oh, the 1st episode did give me a lot of emotions. But i won't giving up on dalena. Please, be true, dalena.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, September 16, 2011

drooling

straight to the point. what have i been doing for these past few days?

1. eating



on top : waffle with vanilla ice cream 
down : ice cream goreng. root beer float and guava
box office cafe, wangsa walk mall


2. eating

 mushroom soup with ice lemon tea
secret recipe, gombak prima


3. eating



on top : chicken with mushroom sauce
down on top : beef lasagna
down : white dark choc cheese cake
secret recipe, kl sentral



apparently, i ruined my diet for now. eh, am i dieting?

and just how jakun i had be cause when the food arrived, i totally forget everything except eating, and suddenly i shouted "wait, i haven't took the photos yet!" and i threw away the fork and spoon, grab my phone and snap them. geez, totally forgot that my phone now can snap a pic.

and that's why most of the photos missing out a bite, or two.


p/s : remember how i told ya that there's gonna be less writing and more photos? kekeke, what's the purpose of getting a telefon bimbit berkamera then lah. *double jerk*. haha. and am still enjoying it. much.

Monday, September 12, 2011

propa

Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini dan Status Pelajaran di Seluruh Semenanjung :-

UPSR, PMR/SRP : RM1,000 - RM3,000
SPM : RM3,000 - RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000 - RM12,000
DEGREE : RM12,000 - RM15,000
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000 - RM20,000
PHD : RM20,000 - RM30,000


Retis retis yang cuma ada SPM takat cukup cukup makan pun duit hantaran dorang ya ampun, tak terbilang jari kaki. perlu ke semua ni?

muak aku tengok status facebook semua orang dok update mendalah ni je. propaganda macam nilah yang membuatkan orang takut nak pinang aku anak dara zaman sekarang. tak perlu nak hiperbola sangatlah.

pokok pangkal, terletak pada kemampuan. dan persetujuan bersama.


p/s : hantaran itu tak penting. yang penting adalah pendapatan bulanan. sebab nak hidup bersama bukan setakat sehari dua, tapi seumur hidup. betul tak?


updated via PwC network.