Thursday, May 26, 2011

back to 60's

oh, siapakah di sana
baju biru warna muda
pakai kaca mata
oh, bergaya...
(siapakah gerangan, sanisah huri)

semalam, aku berkesempatan menonton preview teater kenangan mengusik jiwa di istana budaya. jam 8.30 aku dah tercongok di IB sebab i janji dengan dato' siti pukul 8.30 kita jumpa ye dato'. tepat 8.30 dato' datang dengan suaminya. punctual betul. i likee..

hakikatnya, nampak dato' siti hanya dari kejauhan. ya, sebumbung pun jadiklah...

sebagai antara orang yang terawal menonton teater ini, aku cuma akan bagi komen positif. yelah, takkan nak tutup periuk nasi orang kan. secara overall, aku terhibur. mengimbau kembali kenangan lagulagu 60an, yang dinyanyikan secara real oleh artis original seperti fatimah m amin, j sham, a rahman onn, dato; ahmad jais membuatkan aku rasa seperti berada di waktu tersebut walaupun hakikatnya aku cuma lahir 20 tahun selepasnya. tapi yang lama itu yang evergreen. yang evergreen itu tetap yang ori.

no enam puluh enam
jalan seremban
tampin
negeri sembilan...
(suratku untukmu, j sham)

teater bukanlah teater tanpa cerita di latarnya. teater arahan lokman ghani ini mengisahkan perjalanan rey di usia mudanya pada zaman 60an. percintaan dua darjat dengan rose, kisah persahabatan dan keluarga mengiringi pengembaraan hidupnya. cerita dikaryakan dalam bentuk flashback dari kaca mata rey zaman kini (lakonan uncle latiff ibrahim) yang baru pulang ke kampung halaman berjumpa sahabatsahabatnya setelah membawa diri sekian lama. pertemuan kembali dengan sahabatnya membuka satu demi satu kenangan lalu yang mengusik jiwa.


a bit of twist for the ending, nak tau apa jadi dengan kisah cinta rose dan rey, saksikan sendiri...


teater ini akan dipersembahkan bermula 27 mei sehingga 5 jun 2011. tiket tiket boleh didapati dalam harga rm60, rm106, rm160, rm 260, rm360.


gelisah..
gelisah menanti dinda
di ambang bahgia
mungkinkah khabaran cinta
akan menjelma...
(gelisah, dato' ahmad jais)



dan aku rasa aku akan kembali menonton lagi. sebab tak puas menonton di tingkat atas. even though i did get a great full view, tapi kerabunan mata membataskan sebab tak nampak muka pelakon. di akhir cerita baru jumpa abang hensem melodi. oh, rupanya dia melakonkan watak abang ana raffali. oh, and nice try, ana raffali. siapa kutuk kekredibilitian dia masa dia menang juara lagu itu hari, hah, telanlah kembali katakata kau itu. and uncle latiff, i lap u! (since terima kasih cinta aku terpikat dengan suara jantannya. uncle ada anak lelaki tak??)


dan untuk abangabang bising yang duduk di belakang aku, bandar baru KMJ means bandar baru kenangan mengusik jiwa. bukan kampung melayu jaya.

Wednesday, May 25, 2011

perubahan

it's been almost 22 years i live. an a word that grows well along with me growing; changes. yup. perubahan itu tak dapat dielakkan dalam hidup aku, dan kita juga.


dulu aku comot sememeh selekeh. sekarang aku comel sememeh selekeh. ya, dah berubah dari comot ke comel. dulu aku gelabah. sekarang aku lebih cool (bajet). dan dulu aku baik. nerd. lurus. sekarang aku jahat (sikit). law offender. tapi masih tetap lurus.


i've always wondering, all this while, how much did i change. dan lebih menakutkan, adakah perubahan itu ke arah yang positif atau sebaliknya. aku tak kenal diri aku sendiri. hanya orang di sekeliling aku yang bisa mentafsir. (aku harap korang nampak yang positif jelah ye, tapi aku rasa banyak yang negatif. sigh))


people tend to change themselves along with their life experiences. once a 'thing' happened, they change easily. that 'thing' is called a catalyst, of changes. ha, inilah masalahnya okay. they change not for themselves. it's for that 'thing'. a true changes i when you change because of yourself, not because of someone else. or something else.


guys. girls. listen here. if you wanna change, do it naturally. bukan sebab kau dah ada makwe/pakwe, dan kau kena berubah semata mata untuk kelihatan sempurna didepannya. bukan sebab kau rasa kau loser dan orang lain hot, dan kau nak berubah drastically untuk kelihatan sama hot dengan orang lain tu. no guys, u are wrong. totally wrong. ada satu quote, kalau tak silap aku dari salah satu novel syud :- berubahlah sebab diri sendiri, bukan sebab orang lain. sebab at least, diri kita sendiri yang akan kekal dengan kita, orang lain bila bila je boleh hilang. betul ke? aku rasa ya.


aku tak pandai nak motivasikan orang. diri aku sendiri pun tak bermotivasi. tapi sebab aku nak motivasikan diri aku sendirilah aku buat entry ni. as a reminder. to myself. dan juga sebab sebenarnya aku tertarik dengan quote syud tu.


change is good, if it means better. but i do believe, in some circumstances, we do not need to change ourselves. just leave us as we are, we're better that way.

Saturday, May 21, 2011

acid man

fact : acid man is not related to superman. or batman. or spiderman. and not even cicak man. he's a badass. a creature you, women, need to avoid. try not to bump into him. take care of ur own safety.


frankly speaking, i'm afraid of today's malaysian's mental health. there's a lot of sick people out there. sick, as in insane. maniac. psycho. whatever. and what the hell is this acid man? obsessed much with acid, huh? or maybe his obsession is on woman walking down the street. and his hobby is throwing acid to people's faces. jeez, u gotta find something else to do, man. or maybe u should try throwing that to ur own face.


as a lady (ehemm. still have to admit it), and especially, a public transport consumer plus a street walker, i mean, a pedestrian, it worries me a lot. that acid man is now conquering klang valley to shah alam area. damn, kl is not safe anymore. guess i should move on to somewhere safer. sabah, maybe? *of all places, why sabah? sebab cintaku tertinggal di sabah. kan zila kan. wink2*


so, ladies, beware. mom says never talk to strangers coz it's dangerous. but this ex5 rider acid man talks with his hand, with a speed of light, without warning. and just in a blink of an eye, u may not be able to open ur eyes again. it's more dangerous, people.


please, acid man. whoever you are, stop this insanity please. use ur brain. find ur heart. God didn't create them to be wasted.


ufth, i'm sick of these sick people. bilalah malaysia nak aman ye?

Thursday, May 19, 2011

prolog : sabah, here we go!

listening to : here we go - super junior.


i've just arrived batu caves safely, from a long vacation at sabah. there's a lot to blog about. there's so much things to story. and there's so much new experiences to share.


it's a long long story, thought of updating part by part. and i'll try to make it as fast as i can.


as for now, i just wanna say, i missed sabah already. and the people. and the places. and everything. owh, how i wish i can travel everyday.


and for that, i thanked zila and her family a lot. i owe them a lot. thanks for the memories, and the love. it'll never be forgotten.


love, farrakaka.




photographer : ziela rainbow




to be continued...

Thursday, May 12, 2011

10 months of heaven, hopefully

kalau ada orang masuk meminang, sempat kahwin, sempat termengandung, dan sempat terberanak sekali ni.


eh, ada ke orang tu? kalau takde pun, mungkin sempat tunggu sekali. auwww..

(awat merenyam sgt nih. lupa ke kau tu harapan keluarga?)


okay, back to the topic. feels like heaven now. bila difikirkan lagi banyak kali, lagi terasa heavennya. seperti semua sedia maklum, sem-break dah start, and thanks to kerajaan malaysia, specifically, kementerian pelajaran tinggi malaysia, cuti dipanjangkan sempena pertukaran polisi kemasukan semester baru.


and to make it better, my practical training is waiting just nice around the corner. hit a jackpot, yeah!


10 months without books. 10 months without classes. 10 months without daily exercise 'hiking' up to level 4, sometimes to level 10. 10 months without packed elevators. 10 months without sick wireless. 10 months at home. 10 months with monthly allowances. indeed, 10 months of heaven.


so, what's in the to-do-list? hmm, let me think... grab a ticket, checked. pack the camping bag, checked. get some PAMA loan, checked. buy a bottle of sun-block, checked. catch a plane, to be checked. eh? going oversea??


to be continued....

Wednesday, May 11, 2011

random

my final exam has finally found its ending. a pathetic ending.


full. stop.


thats all for now. till we meet again. with a fresh mood. and look.