Saturday, April 23, 2011

i wanna grab this






nak tahu sinopsis, klik sini.



i've always look forward for these two writers' piece of work. syud, dengan gaya bahasa yang bersahaja dan cerita yang simple. dan hlovate dengan persepsi yang berbeza tentang kehidupan. kedua dua mereka memang membuatkan aku sangat teruja menantikan karya mereka.


but a bit info here, and kinda frustrated. these two novels just available at pesta buku je. pracetak mei 2011. means kalau dah habis pesta buku, kena tunggu lagi sampai dicetak semula? macam tu eh?


hailaa. saja je nak buat orang terkejar dan tertunggu. wawa, cepatlah beli! kau tengah kaya kan.

Friday, April 22, 2011

tribute to kyu-shiba

he's my life. my soul. my reason for every smile i make. for every breathe i take. yeah, he's my everything. and those 36 hours of his death was really killing me inside.


owh, forget to mention, yup, my kyushiba is back now. back to normal.


at first, aku ingat nak repair guna warranty card je, but i lost it somewhere, yet, i couldn't hold any longer. so, aku gamble je pergi low yatt (plaza imbi sebenarnya), dengan berbekalkan wang simpanan yang tidak seberapa. but before tu aku dah survey dah dari sumbersumber yang boleh dipercayai. budget untuk repair masih mampu aku support lagi. dan estimated time lebih kurang seminggu, kalau depa takdak stok spare part lah. and i was like "what?!" seminggu berpisah dengan kyushiba? huhu. boleh percaya ke bagi kyushiba kat orang lain untuk babysit?


whateverlah, janji kyushiba aku sihat semula. and pusing punya pusing, jumpalah satu kedai cina ni, memang 100% klinik laptop. tawakal habis, gamble je lah aku hantar kyushiba aku kat hospital ni.


"apek, berapa lu letak kalau repair screen toshiba satellite L640 series?"


"RM XXX.XX"


"tak boleh kurang lagi ka?"


"tak boleh la..." sambil terus repair laptop tah sapa tah. petanda memang tak boleh kawtim harga ni. aku dah berkira kira nak chow je carik tempat lain. tapi, harga dia letak tu memang dalam range estimated budget aku pun. saja je nak test market.


"berapa hari boleh siap ni?"

"sejam."

"SEJAM!?"

"yelah. sejam."


mata aku dah terbeliak. okeh. cun. dija ni tipu lah kata berharihari boleh siap. aku mana boleh berpisah lamalama dengan kyushiba ni.


so, aku malas nak citer panjang lebar dengan apek takde perasaan tu. aku letak laptop. dan tawaf sg wang plaza dengan hati yang senang dan poket yang kosong.


dan 15 minit lepas tu apek tu call. kata kyushiba dah sembuh.


aku rasa nak terbang melayang di udara. and the rest is history.

kyushiba, for this special episode, there's a note for you,


to my dearest kyushiba,


i love you muah muah. i will never ever turn my back away from you. we'll be together forever. i'll be watching you, n you'll be my knight in shining armour. coz u're the one and only thing who made my life. who can make me laugh. who knew what's inside me. and whom i really can expressed my feelings to.


i remember when i first met you. i didn't like you actually. but you're new. and fresh. so, the love can come later. and yes, it did come later. we've been through a lot of times together. you make me smile. you witness me cry. you saw everything in me that others didn't see.


kyushiba, please don't be sick anymore.


yours truly,
me.


call me insane or whatever, but seriously, he's my life.

Thursday, April 21, 2011

moral of the story

thursday, 0400 am.


kyu-shiba dead ______________________________________




moral of the story, kalau sayang sangat barang tu, jangan sayang sangat sangat sampai tak nak lepas dari pandangan. because, there will never ever "and they lived happily ever after" ending in the real world. n everything has its own consequences.

macam kes aku dengan kyu-shiba ni, he's my life. seriously, dia nyawa aku. harta paling aku sayang dalam dunia ni. tapi, salah aku jugak sebab tak jaga elok elok. yang aku bawak pergi tidur sekatil tu buat apa. kecewa giler bila bangun bangun je screen jahanam. tapi, nak buat macam mana, padan muka aku. sedih memang sedih, rasa nak menangis. serius, dah feeling habis tadi. memang nak banjir dah.... but wth? putus cinta pun aku tak nangis. nak nangis pasal laptop plak. pffth. hilang terus takung air. tak jadi banjir.

lagipun, its not the end of the world. repair jelah. n to think about it, aku rasa kyu-shiba pun sayang aku jugak. he's not gonna let me screwed up my finals, n i love you more kyu-shiba for this. muahmuah.

owh, actually, it's not kyu-shiba that i should thank to. apa yang terjadi semua ketentuanNya, jadi, thank you Allah for your love.

but still, separuh jiwaku, pergi...........................

Wednesday, April 20, 2011

what i learnt today




just do whatever you wanna do. even if it means quitting. because what's important is being happy with what you do. no stress. no pressure.


well, let's modified the saying - winners, doesn't mean you never quit. quitters, doesn't mean you can't win.

Sunday, April 17, 2011

jadi diri sendiri

kalau anak aku dah sekolah nanti, bila je cikgu tadika dia tanya "adam adam, bila dah besar nanti adam nak jadi apa?", aku nak ajar anak aku jawab macam ni: -

saya nak jadi diri sendiri, cikgu.

ya, memang tu yang aku nak didik anak aku dari kecik. anak aku yang belum keluar lagi aku dah tau nama dia adam.

manusia dicipta berbeza beza. ada yang bulat. ada yang petak. ada yang putih. ada yang hitam. tapi berapa ramai yang bersyukur dengan kejadian yang Dia dah ciptakan tu? tipulah kalau kau kata kau tak pernah terlintas sikit pun dalam hati kau "kenapa aku tak boleh jadi macam si polan tu ha?" sepanjang kau hidup ni, mesti punya ada rasa tak puas hati dengan diri sendiri. tetap juga sedaya upaya cuba nak jadi orang lain.

tapi, aku tak pernah nak cuba jadi orang lain. walau sehodoh mana pun perangai aku, aku tetap rasa itulah aku yang paling cantik. walau secantik mana pun perangai orang lain, aku tetap rasa aku masih yang terbaik. kalau kita sendiri tak suka dengan diri sendiri, siapa lagi? siapa lagi yang nak jadi farrakaka kalau bukan farah hazwani othman?

walau seorang farrakaka punya hati yang kering takde perasaan, aku masih mengaguminya. walau seorang farrakaka tak peka tak sensitif terhadap perasaan orang lain, aku masih senang dengannya. walau seorang farrakaka sangat plastik boleh berpurapura seperti segalanya o.k walhal hakikatnya k.o, aku masih berbangga dengannya. walau seorang farrakaka sangat loser masih merangkak mencari makna kehidupan pabila orang disekelilingnya dah berlari mengejar kejayaan, aku masih ok dengannya. walau seorang farrakaka hidup dalam dunianya sendiri tanpa ada orang lain mengerti, aku masih mampu bertahan dengannya.

tapi hakikatnya, aku dah bosan dengan farrakaka. aku dah bosan tampal senyumtawa plastik purapura segalanya ok semata mata untuk menjadikan segalanya betulbetul ok. aku dah penat simpan semuanya sendiri tanpa meluah semata mata untuk mengakhirkan segala pertanyaan dan kekusutan. aku dah tak mampu nak sentiasa berfikiran positif semata mata nak menidakkan kebenaran yang amat pahit untuk ditelan. ya, aku dah penat menjadi seorang farrakaka.

and this morning, buat julung julung kalinya, aku rasa nak jadi orang lain. aku rasa kecewa bila tengok orang lain bahagia. tapi aku masih terumbang ambing sendirian. aku rasa sedih bila tengok pencapaian orang lain. tapi aku masih terangkak rangkak mencari hidup. dan aku rasa loser bila aku sedar apa yang aku sedang jadi sekarang ni semuanya berpunca dari diri aku juga. ya, buat pertama kalinya aku rasa menjadi seorang farrakaka tak seronok.

tolong sedarkan aku kembali, apa perlunya aku jadi diri sendiri, kalau tak pernah ada orang hargai?

Saturday, April 16, 2011

ending of a new beginning

let's put an end for the 6th semester.........classes. yet, it feels like the semester really ended, where the truth is, there's still a final be waiting ahead. a final exam, with 5 killing papers.

and a brave of me, gambling with myself, filling these 11 days of 'study week' to 'study' (kononnya) at my home sweet home. this is the time to discipline myself.
*fact - the longest time a book (aside from novels and comics) be opened in front of my eyes at my home sweet home is 15 minutes. that's my record.

so, just wait n see. i've nothing left to speak.

just a picture to conclude everything.

we are family



p/s : don't know why, this sem a bit of sentimental feeling runs into me towards the ending. badi 'hati seorang perempuan mudah tersentuh' i guess.

Thursday, April 7, 2011

kalaulah...

kalaulah quiz crg semalam keluar soalan "explain in detail the ending of the novel 'thanks for the memories by cecilia ehern'.", tentu aku akan berjaya menjawab dengan cemerlang.

kalaulah test maf pagi ni keluar soalan " state the name of guest actors for the show running man of episode 3.", tentu aku bakalan lulus dengan cemerlang.


maka, kenapa novel cecilia ahern dan laptop sangat menarik untuk ditelaah berbanding buku pelajaran?

*sigh*



so, tell me, what else should i study for upcoming crg test this sunday? secret garden? novel cinta? atau adakah aku perlu study berapa banyak bilangan jejaka kacak keluar masuk ptar engine?