Sunday, March 6, 2011

terima kasih cinta dan sepasang seluar hijau

selaku pengunjung setia istana budaya, aku sangat terkejut hari ini, bilamana istana budaya dibanjiri oleh ramai gila golongan muda mudi yang selama ini aku tak tahu hilang ke mana bila sahaja ada pementasan. ini first time aku tengok ramai gila orang muda menjejak istana budaya. sampai aku pun jadi malu sendiri sebab dress up aku paling tak urban. dan sebab ramai gila jejaka hensem yang datang bersama awek awek cun.

semuanya penangan Terima Kasih Cinta The Musical. arahan Pat Ibrahim. satu je perkataan yang menggambarkan segala galanya yang aku tonton malam ini - GAH.

i love everything about this theater.

the set, even diorang cuma guna satu je set - 3X2 cubic boxes yang bergegar gegar bilamana orang menari di tingkat dua set, tapi itu sudah cukup memadai. patut pun diorang bukak 3 tingkat seat. selalunya sampai tingkat dua je. sebab memang set sangat tinggi sampai sakit jugaklah tengkuk aku yang duduk kat tingkat bawah dok mendongak nak mengadap pelakon kat tingkat dua set.

the crew, even cuma 30 orang pelakon sahaja terlibat dalam pementasan ini. yes, ini adalah pementasan istana budaya yang paling sikit bilangan pelakonnya. 12 watak utama dan 18 orang ensemble. ever heard of less is better? it's proven.

the music, list of songs yang memang dekat di hati kita. memang boleh menyanyi bersama dalam hall. tahniah en roslan aziz atas susunan muzik yang sangat best. and not to mention, all of them singing live. with live band. no miming. no mimicking. no lip-snyc.

the story, of course. semua orang tahu tentang filem 'Cinta' yang teater ini adaptasikan kan. maka tak perlu aku buat sinopsis panjang lebar. but i've never watched 'Cinta' before. neither do i watched the preview of this theater in anugerah skrin that day. main terjah je pergi tengok teater ini tanpa ilmu penuh di dada (dah biasa dah buat ni sebelum masuk dewan periksa). nasib baiklah aku sempat baca review teater ini dari beberapa blog sebelum menontonnya tadi. tidaklah terkujat kujat menonton sambil ternganga. so, mari kita soroti satu persatu kisah cinta dalam cerita ini, yang salah satunya mungkin merupakan kisah cinta kita.


cerita satu - pasangan biru.

Akan tiba masanya kita bertemu insan yang ditakdirkan buat kita.
bila tiba masa itu, cintailah dia.
- Cikgu Elyas
Makcik nak mintak izin, untuk menjaga atuk amin. . .
- Rubiah

lakonan latiff ibrahim dan safura. juga diddy af selaku cucu cikgu elyas. watak asal dalam filem, cikgu fatimah - dato' rahim razali. dah lama tak nampak uncle latiff di televisyen. nampak live terus jatuh cinta. gila tak jatuh cinta, lakonan dia sangat mantap. suaranya masih berbisa. he's so natural. safura tak payah cakaplah, teater ni makanan dia. and who says love is blind? no, i say it's not blind, it just has another desease - alzheimer. people tend to forget everything when it comes to love. agree?


cerita dua - pasangan oren.

What makes you change your mind?
- Harris
Kerana. . .cinta. take good care of her. i love you so much, alisya.
- Airin

lakonan tony eusoff dan norish karman. dan adik melly sebagai alisya. watak asal dalam filem, rashidi - rita rudaini. tony eusoff punya penghayatan memang bagus. sangat hidup. cuma, ending dalam kisah cinta ini sangat...tidak dapat untuk diterima. marriage failure is such a sad ending. especially when it affecting the children. but this is real life. not a fairy tale.


cerita tiga - pasangan pink.

Siapa saya pada awak?
- Azura
Seorang yang melengkapkan hidup saya. seorang yang saya perlukan.
- Azlan

lakonan shajiry dan farahdhiya. watak asal fasha sandha - eizlan yusof. just a typical love story yang biasa berlaku dalam novel. lelaki kaya playboy yang ego bertemu dengan gadis kebanyakan cantik yang ala ala kental. yang ini aku tak sure berlaku ke tak dalam dunia sebenar, sebab aku belum pernah berjumpa lagi dengan lelaki kaya playboy lagi ego itu. mungkin cuma tiada dalam dunia farrakaka je kan. (eh eh, kau nak sangat ke jumpa buaya? and who said kau 'gadis kebanyakan cantik yang ala ala kental'? gila perasan tak ingat.)


cerita empat - pasangan kuning.

Aku cuma mahu hidup hari ini seolah olah aku akan mati esok hari.
- Dhani
Kini, sebahagian dari akak berada dalam diri dani.
berusahalah untuk menggapai impian dhani.
- Dyan

lakonan anding dan deja moss. watak asal, nanu baharuddin - kyuhyun que haidar. kisah cinta antara keluarga, yang benar benar membuatkan air mata aku menitik. see, aku cuma tersentuh dengan kisah kekeluargaan, bukan kisah cinta mushy dushy lovey cheesy muah muah. the hell... and just a question here, how much you are willing to sacrifice for a loved one? or, in specific words, how much are you willing to sacrifice for your family?


cerita lima - pasangan hijau.

Kita kena sentiasa positif. hidup masih punya banyak ruang untuk segala kebahagiaan.
- Arianna
Awaklah pelengkap hidup saya. i fell in love the moment i first saw you.
- Taufiq

lakonan nadia aqilah dan vince. watak asal sharifah amani-pierre andre. vince kelakar. and nadia aqilah, she has so much potential. antara pelapis yang industri seni perlukan dalam tanahair. what can we take from this love story. hmm, let's see. . . we'll meet the wrong person, making the wrong choices first, before meeting the right guy, and live happily ever after? is it? so, how many wrong person do we have to meet and crash their hearts before meeting the right one?

what can i conclude from these stories - love is mystery. a true love is actually when you fall in love with no reason at all. what you wanting is to be by his/her side. loving him/her for the rest of life. taking care of him/her till the last breath. willing to sacrifice anything for him/her. without even care of all the ugliness you saw in him/her. but sometimes, the unexplainable thing is when suddenly, the love you felt disappear, just in a blink of eyes. gone with the wind. scattered away just like that. yeah, not all love stories will get a and-they-lived-happily-ever-after-fairytale-ending. every love stories might ended in two probabilities, a happy ending, or a sad ending. i believe we are the one who choose the ending. but i do believe in qada' and qadar as well. so, who the one to blame for when things didn't come out as what we expected? no answer, huh? and that's why i said love is mystery. it leaves us with a lot of questions, without answers. such a mysterious, don't you think so?


but people, obviously, not the god we should blame for. He knows what's best for us.


oh ya, apa kaitan warna warna dengan cerita ini? kalau nak tau, itulah warna pasangan pelakon. ya, sangat meriah dengan warna terang pelakon pelakon teater ini. mungkin untuk membezakan dengan latar belakang putih, dan ensembles yang hanya berbaju putih, hitam dan kelabu. dan aku sangat admire dengan sepasang seluar kuning anding. terasa ingin mencari ia untuk dikawankan dengan sepasang seluar hijau aku. ya, aku mempunyai sepasang seluar hijau yang begitu tragik kisah hidupnya. sepasang seluar hijau yang kesunyian. sepasang seluar hijau yang sering diketawakan. sepasang seluar hijau yang telah berlubang kecil hujung kakinya akibat diseret dijalanan kerana tuannya sangat pendek sehingga seluar hijau mendapat taraf penyapu lantai. sungguh tragedi kisah sepasang seluar hijau. mungkin kisahnya boleh dibuat pementasan pula selepas ini.

see, told ya, colourful sungguh costum mereka.

2-tier set. macam manalah diorang overcome rasa gayat atas tu.


p/s : pheww, agak jiwang dan panjang entry farrakaka kali ini. harap tidak bosan membaca.

No comments: