Thursday, February 10, 2011

shhhhhh.....

sebenarnya, entry ni aku dah karang semalam, cuma malas je nak post sebab dah post entry-emo-gua-fail-test-jpj. kalau post banyak2 entry dalam sehari tak ke nampak sangat aku takde keje lain nak buat.

so, what was hot yesterday? masa aku pergi kedai beli air buat basah tekak, aku terbaca tajuk berita utama di dada akhbar. selalunya aku just baca sekali imbas dan terus passing by je. nak beli? sorry, tak terniat pun. tapi, tajuk berita utama di dada akhbar semalam buat aku tereverse balik dan buat gaya selak selak konon nak beli tapi sebenarnya curi curi baca je.

terpampang besar di muka pertama akhbar harian metro. dua kes suicide. yang berjaya.

satu kes seorang pelajar sekolah terjun bangunan sekolah, sebab kecewa bercinta. comfirm sekolah tu ada potensi jadi lokasi filem histeria 2 nanti. apa yang menarik, budak tu ada tinggalkan suicide note kat facebook. kawan kawan dia ada yang baca, dan ada yang galakkan.

well, memang dah jadi trend sekarang ye tinggal suicide note kat laman sosial. dah banyak kes macam ni berlaku, di mana mana jua. sometimes, they just want to be heard. they just want to be loved. tapi kawan kawan yang baca note to maybe tak anggap apa apa selain "la, bergurau je ni. biasalah, tension". it's not their fault to think like that. even kalau kita cakap luah dekat orang face to face pun ada yang tak paham, inikan pula luah kat facebook yang keras kaku takde ekspresi tu. bila dah dapat feedback macam tu, bertambahlah depresi jadinya sehinggakan apa yang cuma bermain di fikiran terus terlakukan melalui perbuatan.

dua, kes ibu campak anak dan bunuh diri sendiri lepas tu. what an ending. a sad ending.

actually, aku tak nak sentuh pun pasal mangsa mangsa kejadian semalam ni. sebab tak elok bercerita mengenai orang yang dah tiada. orang kata roh orang yang mati bunuh diri tak tenteram. lagilah tak sepatutnya aku bercerita mengenai mereka.

ow ow. harini dahlah malam jumaat (keliwon?). ok. taknak ulas lebih lebih dah.


what happened to others is a lesson to us. apa yang aku nak sentuh kat sini, betapa tertekannya kehidupan orang orang urban sekarang, sehinggakan tidak mampu mengawal emosi dan juga tingkah laku. ya, tuntutan hidup sangat membebankan sekarang.

jadi, kawalan emosi sangat penting di sini. bercakap mungkin senang, nak mempraktikkan memang payah. aku pun takde tips tips berguna untuk diturunkan. juga tak punya banyak pengalaman untuk dikongsi.

hey dear friends. walau sebesar mana pun masalah yang kita hadapi, tentu ada jalan penyelesaiannya. it's not the end of the world. putus cinta, patah hati, gagal exam, beban masalah, tu semua cuma rencah kehidupan. bukan penamat kehidupan. life's too precious to be ended. don't put a fullstop to it, until you reach your time limit.

buatlah apa apa yang perlu untuk get rid of your problems. nak tenangkan hati senang je. kalau kau suka tonton movie, pergi tonton movie cerita sedih sorang sorang and cry yourself out macam orang bodoh then only you realize how stupid you are to cry over stupid things. kalau kau suka menyanyi, pergi karaoke sorang sorang and cry yourself out macam orang bodoh until you realize how stupid you are thinking of something that doesn't worth. luahkan. lepaskan segalanya. kalau tak suka luahkan sorang sorang, lepaskan pada yang sudi mendengar. don't keep it to yourself if you don't know how to handle it.

you are not alone (wah, ala ala tagline liverpool nih). even kau solo boyfren ilek puchi takde siapa nak teman pun, you still have your family. you still have your friends. moreover, you still have Him.

always think positive. some might find out that it is some sort of lie. or kinda denying action. no, it's just a therapy. a good therapy. there is a saying; always look a tragedy as a comedy. take it as a comical scene you would find in your typical life. someday, you will laugh at it. and say, "my life is just so colourful. i've laughed, i've cried, i've cursed and i've enjoyed every single thing of it".

untuk bakal bakal suicide attempter di luar sana, don't be too fragile. think twice before you jump. no, don't even think about it. it's just a waste of time.

2 comments:

diba zakaria said...

"think twice before you jump. no, don't even think about it. it's just a waste of time."


we had discus this during clas FAR. and mdm remind about 'people, dont stress. if you dont get the answer, or you dont get the magic, its ok. biarkan je. jgn stress!' sweet kan mdm tu. now i dont have to worry about doing her homework. hehe.

farah hazwani othman said...

haha. itu dah mengambil kesempatan namanya tu.

btw, missing her 'peopleee' already.she's the greatest mdm this sem.