Tuesday, December 21, 2010

saya girl dan saya okay

i was about to sleep after watching tada, kimi wo aishiteru sambil mengesat sisa air mata dan air hidung when i noticed wandiba's tweet on the issue SAYA GAY SAYA OKAY's video.

nevertheless, i don't intend to do a full movie review here (just to say that the movie is a very beautiful piece of art), just that wandiba's tweet makes me curious. what is the issue actually?

seriously, this is not the first time i've heard of this. isu ni dah lama kan. there were bunches of people out there who already 'discussed' this matter. cuma aku sorang je yang tak layan. saja tak mahu amik pusing. sebab ia buat aku nak muntah. and again, before, i was thinking like "what is the issue actually?" apa yang orang dok kecoh kecoh ni? standard lah tu. dunia akhir zaman. benda benda pelik macam ni memang boleh terjadi di malaysia.

tapi disebabkan permintaan pembaca setia yang galak menggalakkan aku memasuki dewan perdebatan sekali lagi bagi membincangkan isu ini. aku pun postpone tidur aku dan tersearch benda yang tak pernah aku bayangkan akan ambik tahu juga. saja nak buat bekalan sebelum tidur.

dan bila aku menonton video tersebut. aku sangat terkejut. percakapannya. intonasinya. nadanya. sungguh luar biasa. oh. lidah dia pendek kot. sebab tu cara cakap lain sikit. (teringat yassin dalam cerita man laksa)

ok. mari serius. aku tahu mereka yang buat dokumentari penuh berilmiah ni cuma mahu rasa diterima dalam masyarakat. mahu masyarakat membuka mata. mereka cuma mahu hidup normal. tak mahu dicondemn dicerca dikutuk dimaki sebagainya. sebab aku tengok banyak lagi video lain dari produksi yang sama, cuma menggunakan pelakon dari pelbagai kaum, menyahut seruan PM satu malaysia. cuma video encik AI (bukan nama sebenar) ini sahaja yang mendapat banyak liputan meluas.

dan setelah aku soroti satu persatu skrip yang telah dibacakannya itu, aku terus terbangun dari perbaringan nyaris nyaris laptop jatuh dari ribaan dan "what the f***!" terkejut dengan skrip itu. apa yang cuba penulis skrip itu sampaikan? (perhatian : sila isi bintangbintang kecil * dengan huruf huruf yang korang suka sampai membentuk satu perkataan yang tidak berunsur carutan)

and i know i'm not supposed to watch that. at least not now. ia membuatkan tangan aku begitu gatal nak menaip di blog. and it's already 4 o'clock in the morning! wandiba, kau kena bertanggungjawab. (tuding jari telunjuk)


gay. tak, homosexual. lebih universal bunyinya begitu. ia merupakan satu bentuk hubungan sejenis. yang bertentangan dengan hukum alam. dan tentunya, hukum islam. pabila encik AI (bukan nama sebenar) ini secara terbuka mendedahkan pengakuannya, ia sangat menjatuhkan maruah agama. kalau kau sendiri dah takde maruah untuk dijatuhkan lagi, kenapa nak menjatuhkan agama sampai macam tu sekali?

ya. kita perlu kenal diri kita. memang perlu sangat sangat. tapi bila sejak lahir kau dah berjantina sebegitu, kenapa nak ragu ragu lagi? jantina dah sangat jelas. bila lahir lelaki, maka lelakilah kau. kalau perempuan, maka perempuanlah kau. dan kalau lelaki, hidup seperti lelaki. perempuan, hidup seperti perempuan. tak perlu diubah apa apa. keraguan itu cuma menunjukkan yang kau tak pernah yakin dengan diri kau. tapi sangat yakin untuk mengubah hukum alam secara terbuka kan. kenapa perlu nak langgar hukum alam? secara terang terangan pulak tu?

aku boleh terima kalau golongan ini lahir sebagai khunsa. bukan pinta mereka lahir macam tu. dalam proses tumbesaran, sedikit sebanyak golongan khunsa ini akan menghadapi kecelaruan jantina. tapi kalau dah lahir lahir kau dapat satu je "bendalah" tu, nak celaru apa lagi? itu menunjukkan kenormalan manusia. tuhan bagi lebih baru tahu macam mana payahnya rasa nak hidup secara normal kat dunia ni.

tak perlulah nak dicari sumber sumber kekuatan di sekeliling kau supaya masyarakat lebih memahami dan merestui cara hidup kau tu. sepatutnya kau perlu mencari sumber sumber kekuatan dari orang ramai untuk tolong pulihkan kau bawak kau ke jalan yang betul balik semula.

this is not about be yourself thing. this is not about people's mindset thing. and neither about being accepted in society thing. it is about the ground rule of life. you people are the one who not accepting who you are. and for those who carry on "bin" and "binti" in their names, this is just so not right. you know that. kita tiada hak untuk mencabul hukum yang Allah dah tetapkan.

perlu sebegini sepatutnya -
saya lelaki. dan saya okay. sepertimana aku yakin mengatakan, saya perempuan dan saya sangat okay.


it's not getting better. and will not be. you've worsened it.



* once again. no offense. this is just a piece of my thoughts. my feeling.



dah nak subuh. dan aku masih belum tidur. tiada istilah bangun pagi lagi lah aku harini. jangan nanti tidur aku mimpi encik AI (bukan nama sebenar) ini sudahlah.


p/s : sebelum tidur kena mintak maaf kat semua. kot kot ada yang terasa hati ke. mana tahu termati dalam tidur. ampun, ya semua.

4 comments:

diba zakaria said...

haaaa. berani btol kan? aku stuju weh. tak ada apa yg dpt dia pertahankan bila benda tu mmg terang2 salah dlm Islam. tp aku sure video tu bakal menyemarakkan semangat gay2 di luar sne.

farah hazwani othman said...

dari apa yg aku tgk, memg itu motif sebenar vid tu dibuat.utk menyatupadukan golongan mereka dan minta diterima dlm masyarakat. tak perlu nak sorok sorok lagi.

ezmagik said...

I believe he's a khunsa. He lacked desire and arousal for women. That's because of his hormones. To physically prove that he's biologically a khunsa, the only way is laparoscopy, that's inserting a scope through a cut in his abdomen to prove the presence of ovaries. But in the past, there's no such technology. People nowadays are too technology dependent. If he has no desire for women means he has no desire for women. People during the prophet time didn't need to do a scope to prove that. It's so obvious. And a khunsa is created as a test to see how we treat 'him'.

farah hazwani othman said...

thank u for ur info. as far as i know, khunsa is only a physically abnormal decease. now only i know that it also involves hormones and biologically matters.

if he really is a khunsa, than we can't blame him for his sickness.