Wednesday, June 2, 2010

versus


The hardest battle is when you're against yourself.

Changing for good is not a sin. Though it'll cost you blood and tears for a start.


You'll never reach perfection because there's always room for improvement. Yet, along the way to perfection you'll learn to get better.


If you forget of what you were, you'd never be grateful of what you are.

Everybody passes numerous paths along the road of life. There's always a dilemma when it comes to choosing.


Hlovate



at last, seperti yg dijanjikan, versus, another great piece of work by hlovate. seriously, aku tak tau macam mana nak start review ni. lets start with, versus, means situations where two parties are opposed to each other in some way, or in other word, against. in this novel, it refers to battle against yourself.

cerita mengenai battle 1 : yg haq vs yg batil.
cerita mengenai battle 2 : the old us vs the new us.
cerita mengenai battle 3 : emosi vs egoistik.
cerita mengenai battle2 di dalam kehidupan. . . semuanya bercampur menjadi satu dalam rencah hlovate.

Asyraff Omar, atau AO yg pada separuh perjalanan cerita digambarkan menjalani perubahan sedikit demi sedikit, daripada backstreet boy (as long as you love me. haha) kepada mamat normal yg baru nak kenal tikar sejadah, semuanya kerana Minn Edina. separuh perjalanan cerita yg kedua pula menceritakan perubahan AO daripada mamat normal yg biasa kepada the better AO, yg semakin menghampiri Allah. dan niatnya juga diperbetulkan, daripada berubah kerana minn, kepada berubah semata mata keranaNya. it is all about changes.

Minn Edina, atau Edsassin' , seorang bekas backstreet girl, yg berjaya membuka mata AO untuk berubah, tidak ketinggalan mengalami konflik dalaman apabila emosi sering mempermainkan dirinya. bagaimana dia cuba menafikan perasaannya apabila merasakan dirinya tidak setaraf dengan the new AO, yang membawa kepada kehancuran hati kedua-dua mereka. tapi tiada konflik yg tidak boleh diselesaikan, and they live happily ever after.

apa yg aku boleh katakan, hlovate memg tak dpt lari daripada cerita cerita macam ni. this is not a love story (mainly) but more to motivational novel. i always love hlovate, sebab dia berani keluar dari kepompong novel2 melayu yg biasa yg memg aku dah bosan baca. dengan ayat yg tak meleweh berbungabunga, aku suka cara dia gambarkan watakwatak dalam novelnya. not to detail, but feels real. walaupun selama aku hidup ni tak pernah lagi aku jumpa orang sebegitu, mungkin disebabkan perbezaan hidup, status dan kasta. haha.

keunikan hlovate punya novel (dari sudut pandangan akulah) :

1. quotes. beliau kaya dengan quotes. and i like. rasa bermotivasi. haha.

2. names. aku suka cara dia beri nama watak2nya. Asyraff Omar jadi AO, Minn Edina jadi Ed, Khalid jadi Ked, Farah jadi Kaka. oops... haha. pelik tapi sgt cool.

3. background oversea. menjadikan novelnya lebih international, maybe?

4. Islam, as the basic of life. a new way to spread the dakwah. i can say that she/he is a genius. agree?

5. gaya bahasa yg menarik. tak perlulah aku terangkan pasal metafora hiperbola tu sume kat sini. korang baca sendiri dan nilai.


overall, novel hlovate in adalah novel yg 'cerdik'. ia tidak bodoh, memperbodohkan atau memperkotak katikkan pembaca. anda secara automatik akan berasa pandai bila membaca novelnya. trust me.

i've always admire this mysterious person so much. dan aku jadi bangga bila aku antara orang yg terawal kenal hlovate menerusi 5T5B, dan menjadi orang yang menyebarkan karyanya serta blognya kepada kawankawan aku. dan menjadi orang yg sgt teruja menanti kemunculan karya barunya. semoga beliau bakal muncul dgn karya yg lebih menarik, dan idea yg lebih fresh, as usual.

thats all for today. got to go. btw, link hlovate, klik sini.

off to shah alam. adios amigos.

2 comments:

whimsical wandiba said...

thanx for the review. i agree with you through and through. and thanx for being the one yg introduce hlovate to me.

farrawanie said...

ur welkam, dear. haha. gaya mcm hlovate tu kwn aku je.