Saturday, May 29, 2010

i ain't call it hypocrisy. i named it, flexibility.

apa itu hipokrit? aku pun tak pernah tahu maksud sebenarnya.

duludulu masa kecikkecik aku selalu baca majalah mangga. hebat kan, kecikkecik dah suka membaca. patut pun besarbesar mata rabun. (mana tak rabunnya, bukan baca buku berfaedah pun. majalah tak senonoh banyak gambar org pose tepi swimming fool yang dibacanya...)
serba sedikit tentang majalah mangga. paling banyak gosip murahan dalam tu. pastu mesti ada soalan wajib berbunyi "5 kriteria wanita idaman anda" untuk artisartis lelaki. dan jawapan cliche diorang mestilah berbunyi "ayu, berambut panjang, pandai memasak, bersopan santun dan hormat orang tua". tengok, aku dah naik hafal dah. nampak sgt keclicheannya. dan kalau untuk artisartis perempuan pulak,5 kriteria jejaka idaman mereka tentunya yang sedap mata memandang, tidak hensem sgt sebab takut kene curik (ini betul tau!), beriman, kaya, dan tidak hipokrit.

nah. hipokrit tu ape? jujur aku akui, perkataan hipokrit ni aku kenal dari majalah mangga masa umur 8 tahun. siapa kata majalah hiburan tak berunsur akademik? ia berjaya memcetuskan neuron-neuron dalam otak aku dan minda cenderung untuk memikirkan maksud perkataan tersebut. dan disebabkan aku malu nak tanya dekat mak aku apa maksud hipokrit, jadi aku buat rumusan sendiri. hipokrit tu adalah sesuatu sifat yang negatif. dan tak patut diamalkan.

itu dulu. masa umur aku 8 tahun. sekarang dah 12 tahun berlalu. dan aku masih mencaricari maksud hipokrit sebenar. definisi hipokrit dalam kamus buatan aku sendiri pun dah makin berkembang. (masih malu nak bertanyakan orang yg lebih berpengalaman, dan terus membuat spekulasi sendiri). hipokrit itu adalah apabila kamu berpurapura menjadi seseorang yang lain, sedangkan pada hakikatnya, perangai kamu yang sebenar bukanlah begitu.

jadi, sedarkah kita bahawa perbuatan menghipokritkan diri ni sedang bermaharajalela di sekeliling kita? dan sedarkah kita bahawa kadangkala kita pun pernah menghipokritkan diri sendiri? jangan terus jawab tidak. sebab percaya atau tidak, kita memang tak dpt lari dari perbuatan ni. mari samasama hayati.

kalau kamu seorang yang brutal taiko habis sampai salah sikit je terus nak hentam kepala orang kawkaw punya tapi bile depan mak mentua kamu pijak semut pun tak mati, itu hipokrit. kalau kamu seorang yang kecoh gile nak mati sampai orang kampung sebelah pun boleh dengar kamu bercerita tapi bila bercakap dengan pakwe suara susah nak keluar macam bercakap dlm kelambu, itu hipokrit. kalau kamu hakikatnya seorang yang kurang ajar tidak bersopan santun bila bersama kawankawan tapi bila lalu depan org tua tunduk 90 darjah macam nak patah pinggang, itu juga hipokrit, kan? tapi takkan nak berkasar dengan mak mentua, bertinggi suara tak tentu fasal dan berkurang ajar depan orang tua kan?

thus, i ain't call it hypocrisy, i named it flexibility. we will/must/have to be flexible depends to situation, righto? takkan nak main aci redah jerr ikut kepala sendiri kan? it's common sense btw. and look at how i 'positifkan kenegatifan' in the word hypocrite itself. beauty, isnt it? haha. so, be optimistic, people. juz say, i'm proud to be hypocrite.

and still, the question is not being answered.

apa itu hipokrit? mungkin terpaksa bertanyakan di formspring diba.



demam world cup.
sokonglah brazil.
(gambar tiada kaitan-Julies bkn penaja wcup ye kwn2)

Thursday, May 27, 2010

random

last nite, i had a nightmare. true scary. dream bout a friend of mine passed away. myb bcoz a lot of unexpected death occured around me for these past few months. oh plz, i cant' stand to hear another bad news again. even in my dreams.





takziah buat keluarga Allahyarhamah Nazihah, a schoolmate of mine. though we may not have a chance to know each other, but it's sad to hear that you're gone. semoga rohmu dicucuri rahmat.





usia muda tidak bermaksud perjalanan kita masih panjang. bilabila masa sahaja kita akan rebah di pertengahan kerana kita hanya merancang, tapi Dia yang berkuasa menentukan.

Tuesday, May 25, 2010

Aku Kan Novelis!

disebabkan aku tak tahu nak update apa, jadi aku bercadang untuk review novel ini. novel yang dah kuulang 5 kali bacaan dalam masa seminggu.



" Iza, mungkin kau tak faham kitaran dunia ni. Mari aku cerita dekat kau tentang jenis-jenis perempuan yang wujud di muka bumi ini. Spesies perempuan yang pertama, adalah perempuan manja. Walaupun lelaki selalu kata diorang tak suka perempuan-perempuan yang kebudak-budakkan seperti ini, tetapi sebenarnya semua orang lelaki suka bila perempuan tu manja dengan diorang. Diorang rasa gagah dan perkasa. Cuma diorang tak nak mengaku saja sebab diorang malu nak admit diorang mudah tergoda dengan spesies ni."

"Hey," Helmi mengerut dahi memandangku.


"Eh, kaum Adam jangan menyampuk. Bagi aku habiskan," balasku dan menyambung lagi.


"Spesies kedua, adalah spesies kewanitaan. Spesies ni pandai memasak, menjahit, berbudi bahasa, sopan santun dan sebagainya. Spesies ni selalu menjadi rebutan orang lelaki sebab mereka ni lambang stability dan boleh jaga suami. Spesies ketiga adalah wanita yang independent. Perempuan jenis ni ada karier sendiri dan boleh jaga diri sendiri. Zaman sekarang ramai yang suka perempuan jenis macam ni sebab mereka boleh jaga diri sendiri."


"Macam awak," bisik Helmi kepada Iza dan si gadis tersenyum menampar manja bahu Helmi.


"Geli betul!" omelku menggeleng.


"Kalau dengki mengaku ajela," ujar Iza selamba. Dia dan Helmi ketawa.


"Aaanyway...golongan seterusnya adalah wanita-wanita sporty. One of the guys. Mereka ni disenangi oleh orang lelaki sebab diorang menonton bola, bercakap fasal gajet dan boleh namakan lima syarikat pengeluar tayar yang berbeza," ujarku lagi dan kemudian mencuri beberapa butir bertih jagung dari bekas Iza sebelum menyambung.


"And then there are people like me. Perempuan yang lelaki cari bila mereka ada masalah, yang lelaki cari bila mereka perlu suara wanita untuk mendengar masalah mereka. Perempuan macam aku orang lelaki tak boleh nak kategorikan dalam mana-mana bahagian.

Sebab perempuan macam aku mungkin boleh memasak tetapi tidaklah sesedap mana. Mungkin boleh berbincang tentang politik tetapi tidak akan join diorang berborak di kedai kopi. Mungkin manja tetapi takkan tunjukkan kepada orang. Mungkin independent tetapi bukanlah seorang wanita berjaya. Mungkin nampak macam sesuai dijadikan isteri tetapi tak ada lelaki yang berani hampiri disebabkan aku tahu banyak masalah dan kelemahan mereka kerana aku yang mereka cari bila mereka dirundung masalah.
Perempuan macam aku tidak idealistik dan tidak juga realistik. Perempuan macam aku are doomed to be loner. Berpuas hati dengan seadanya," jawabku angkuh dan sengaja mengangkat keningku. Dan kemudian aku ketawa.

petikan daripada
"Aku Kan Novelis" garapan Nurul Syahida edaran Buku Prima



watak dalam novel ni tak banyak. aku, as in Safiah atau Safi, watak utama yang merupakan seorang novelis yang memikirkan dia tak perlukan lelaki lain (setelah kematian kekasihnya) kerana dia seorang novelis, yang menentukan apa sahaja jalan cerita yang dia mahukan, lelaki mana yang dia ingin dampingi dan bentuk penceritaan mana yang dia kehendaki. Iza dan Helmi rakan-rakan baiknya. dua watak ini ditemukan dan dibahagiakan olehnya. separuh masa pertama, maaf, separuh novel pertama menceritakan kisah iza dan helmi yang mana aku tak begitu tertarik membacanya. sehinggalah... tadaa..!! hero telah muncul. Zairul, aka Roul, watak pelik yang membuatkan aku jatuh cinta padanya. aku dalam ayat tadi merujuk kepada aku, (jari telunjuk ditujukan tepat kepada aku) bukan Safi. Roul, manusia berambut merah, bercontact lens merah di mata sebelah kanannya sahaja, bercakap menggunakan kata ganti gua-lu, menghisap rokok, dan seorang pelukis yang tidak jalanan sepenuhnya. boleh dikatakan, dia ni agak otai dan tidak skema dan kalau dijumpai di tengah-tengah jalan, memang orang akan memandang serong kepadanya. tapi aku tetap suka wataknya.

kenapa? sebab Roul ada kisah hidupnya tersendiri. mungkin agak skeptikal, tapi orang-orang seperti Roullah yang banyak pengalaman hidup. dan samada dia nak mengaplikasikan pengalaman hidupnya itu ke arah positif atau negatif, itulah yang membezakan orang-orang seperti Roul itu manusia atau binatang. dalam novel ni, aku pandang Roul sebagai seorang manusia. dalam dunia sebenar, wallahualam.

dan watak Roul yang banyak merubah pemikiran skeptikal Safi. Safi yang pada mulanya tidak boleh langsung memandang muka Roul. Safi yang pada mulanya rasa dia boleh mematikan watak Roul di awal cerita. Safi yang pada mulanya memikirkan there is no way she will fall for Roul. Never and Ever. dan akhirnya, they lived happily ever after.

kenapa aku suke gler baca novel ni. sebab Roul, of coz. walaupun aku rasa kalau aku jumpa mamat sebijik macam ni kat tengah jalan aku akan terus buat spekulasi2 negatif tentangnya. well, stereotyping is in our genes i guess. 2nd reason, sebab gaya cerita yang bersahaja. mungkin tak sesarkastik Hlovate, tapi tetap sempoi dan menghiburkan. 3rd reason, sebab aku suka cara penulis dia menggambarkan watak-wataknya. rasa macam nurul syahida ni amek psikologi instead of politic science. contoh terbesar, petikan yang aku amek di atas ni. she really is a good observer.

dan selain Hlovate dan Syud, Nurul Syahida menduduki tangga ketiga penulis novel yang akan kubeli novelnya. fyi, her previous novels include Soalnya Hati dan Plain Jane.

link ke blog Nurul Syahida, sini dan sini.

next entry, review Versus, InsyaAllah.

"dunia ini adalah pentas. aku penulis skrip dan kau adalah watak yang aku matikan pada bab yang pertama"

Friday, May 21, 2010

budakbudak zamang sekarang. . .

mina, san. konnichiwa!

haritu, semasa di dalam kereta bersama keluarga tercinta menuju ke rumah ibu saudara di ampang, aku secara tiba-tiba terlihat seorang remaja lelaki berusia dalam lingkungan belasan tahun berjalan seorang diri, menuju ke rumahnya barangkali. ahaha. cut that flowerly words la farah! disambungkan ceritanya, budak tu aku macam kenal. tibatiba. . .

"Eh, Hisyam! Hah, budak ni la yang pandai backflip lepas tiang gol kat sekolah apiq." adikku pandai menari tibatiba mengeluarkan katakata.

Wow, menarik! tak, bukan menarik sebab si hisyam(memang nama sebenar) ni pandai wat backflip(betul ke ejaan, bukan backslip? ah, wutever..) setinggi itu tapi yg menarik perhatian aku ialah rambutnya yang panjang gler dan tidak kelihatan seperti rambut sesuai dan diluluskan untuk ke sekolah. dia pergi sekolah pakai songkokkah? tapi tetap akan kelihatan kepanjangan rambutnya itu. hmm, jadi, mungkin dia melilit rambutnya dan menyembunyikan di dalam kain putih atau dalam erti kata lain memakai serban? musykil2... dan utk mengelakkan pelbagai spekulasi lain timbul, aku bertanyakan adikku pandai menari itu.

"Cikgu Soh bagi kebenaran dia bela rambut panjang. dengan syarat dia tak ponteng kelas lagi." kata adikku pandai menari setelah kuujarkan soalan kepadanya.

oh my god. aku terkedu. speechless. tak tahu nak kata ape. pendek cite, omg la.

cikgu soh (memang nama sebenar) buat camtu? cikgu yang dulu suka lempang orang tak tentu fasal. cikgu yang budak2 kalau dari jauh terlihat kelibatnya terus pusing jalan patah balik ke laluan lain. cikgu yang jarang mengeluarkan katakata tidak berunsur perlian atau marahan. cikgu yang memang orang suka kutuk dibelakangnya tapi tak berani nak kutuk didepannya. wow, that's amazing.

apakah ini menandakan cikgu soh semakin tua sudah semakin bertolak ansur dan lembut hati? atau hisyam yang memang taiko habis sehingga berjaya menundukkan cikgu soh? atau mungkin aku yang kuno konservatif habis sebab masih pelik dgn kejadian seperti ini walaupun senario ini sudah biasa di kalangan masyarakat sekarang? my conclusion is, aku memang kuno. mungkin bagi orang lain, benda ni biasa pada era budakbudak zaman sekarang. tapi aku masih tak boleh terima.

betapa hebatnya budakbudak zaman sekarang sehingga guru perlu membayar untuk mendidik, bukan dibayar. sistem barter, huh? kalau aku nak jadi baik, aku kena dapat imbuhannya. kalau aku takleh pontang kelas, aku mesti boleh simpan rambut panjang ni. begitu ya? good bargaining. cikgucikgu pun takut nak angkat tangan hayun rotan sebab for sure esok masuk paper punya. sedangkan bapakbapak yang pukul anak sebab nak ajar anak hormat orang tua pun boleh kena dakwa (rujuk kisah mael xpdc). no comment. aku bukan sesiapa nak ulas panjangpanjang. tepuk dada, tanya akal, bukan tanya hati.

btw, serba sedikit tentang cikgu soh. beliau merupakan guru yang rajin, cikgu cum tukang kebun sebab kalau beliau tiada di makmal sains, anda akan mendapati beliau di kebun belakang sekolah. guru yang agak lama berkhidmat di hillcrest, jadi, jangan pertikaikan kesetiaannya. beliau okay kepada pelajar yang okay, dan aku kagumi beliau sebagai seorang guru. well, semua guru pun aku kagum. jadi, korang takleh saman aku sebab mengutuk cikgu, sebab obviously, aku bercerita yang baikbaik saja tentang beliau. haha. (sekarang terpaksa wat camni sebab banyak sgt kes saman yang pelik2 melibatkan blogger. jadi, hatihati dalam penulisan anda.)

and aku ada buat personality quiz kat facebook. ini hasilnya.

green is for +ve, red id for -ve. guess what? i dun really know myself. maybe i'm being not me. or maybe i'm just so not me. ahaha. this is juz for fun la. u dont really have to believe it, righto?

Thursday, May 20, 2010

alas . . . (sebut dgn nada mat saleh. bkn mat melayu)

dem. lama tak update. wimax bangang punya pasal. dah2. cut the crap. mari mulakan.













err... nak mula dari mana ye?
















thinking . . .



















time's running . . .





















still thinking . . .

















tic . . . toc . . .


















tic . . . toc . . .














ok. dah habis pikir.

























aku tengah bercuti. duduk rumah. lepak. tengok astro channel 303 24/7. makan 3 kali sehari. tido dgn purata 6 jam sehari. sangat bahagia begitu. end of story. sekian. terima kasih.













budus. lau tader citer tayah update la. hidup ko memang busan kan. buang masa betul. gi cari keje lagi bagus la wei! buat malu aku je. huh!