Monday, April 3, 2017

50 Questions To Ask A Girl If You Want To Know Who She Really Is via thoughtcatalog

1. What’s one thing that’s happened to you that has made you a stronger person?
 Rejection? but i think it is the frustration over resignation that is the turning point of my life.

2. What’s one thing that’s happened to you in your life that made you feel weak?
Okay, this one is definitely the rejection.

3. Where is one place you feel most like yourself?
Acheh. More precise, Mesjid Baiturrahman, where i found myself there.

4. Where is your favorite place to escape to?
Kinokuniya. and karaoke room (alone).

5. Who do you think has had the largest influence on the person you are today?
Mom and dad. and myself.

6. If you could change one thing about yourself what would it be?
Fear of driving. oh wait, i can still change that. another one would be my education. I could have changed that 10 years ago, but it was too late.

7. If you had one day left to live, what would you do first?
getting married? oh, it would be the most selfish thing to do.

8. What decade do you feel you most belong in?
2000s. simply because i love the music.

9. Who are you closest to in your family? Why?
Mom? because she's mom.

10. Who is the one person in this world that knows you best?
 no one. the closest maybe myself.

11. What is your favorite quality about your best friend?
 they are fun. and think alike.

12. When you were younger what did you think you were going to be when you grew up?
 a teacher?

13. If you could identify with one fictional character (from a book, show, or movie) who would it be?
roul, from aku kan novelis.

14. Do you easily accept compliments? Or do you hate compliments?
i dont hate compliments but i dont really know how to accept it.

15. Is your favorite attribute about yourself physical or non-physical?
 non-physical.

16. What is your favorite physical attribute about yourself?
face? and slim.

17. What is your favorite non-physical attribute about yourself?
 my kindness.

18. Do you believe in love at first sight?
yes. and no.

19. Do you believe in soul mates?
yes.

20. How seriously do you take horoscopes?
half serious.

21. Have you ever been in love? How many times?
maybe. obviously its more than one.

22. What makes you fall in love with someone?
when my heart sparks.

23. What does vulnerability mean to you? What has the ability to make you vulnerable?
 when people can see inside me. i need a mask.

24. What’s one thing you’re scared to ask a man, but really want to?
 do you want to marry me?

25. If you were a man for a day, what would be the first thing you do?
 talk to my crush, about me. haha.

26. What do you find most attractive about each sex?
 emotion.

27. What’s one thing you’d love to learn more about?
 love.

28. What is something you’ve never done that you’ve always wanted to do?
 jump from a high place

29. Why haven’t you done it yet?
because i am still sane

30. If money didn’t matter, what would your dream job be?
 travelling and volunteering.

31. If you had off from work today, what would you do?
 watching movies. karaokeing. and reading.

32. What was the last thing that made you cry?
 tahajjud in chiangrai.

33. What was the last thing that made you laugh?
 whatsapp conversation

34. What is your favorite memory?
 solo travelling.

35. What’s the last thing that REALLY embarrassed you?
 last night.

36. What is your biggest fear?
 getting my parents disappointed

37. Do you have any regrets? What’s your biggest one?
 i dont wanna talk about it

38. Have you ever broken a law? If you haven’t what is one law you’d love to break?
 being a robinhood

39. What is the craziest thing you’ve ever done?
 confess to a guy

40. Would you have a conversation with a stranger?
 maybe.

41. Would you tell a stranger they have toilet paper hanging from their shoe? Or their dress tucked into their underwear? (Or anything else that is embarrassing to be seen in public)?
 i would have pointed and just go away

42. What’s your favorite joke?
 life. life's a joke.

43. Are you a dog person or a cat person?
 cat person

44. If you could be any animal, what animal would you be?
 bird

45. What’s one show, movie, or book, you’re embarrassed to admit you enjoy?
 k show. and disneys.

46. How do you think your parents would describe you as a child?
 smart?

47. If you could go back to any age or time of your life, what age or time would it be?
 17

48. What’s something you believe in that not everyone else does?
 i believe in His rizqi

49. What’s one thing you would say that makes you unique from other people?
 being short thinker

50. What is one thing you feel your life is missing?
 love?

 
 (after more than a year, finally i blog again. just because)

Sunday, January 10, 2016

Overland : KL-Thailand-Laos-Vietnam-China 27 Disember 2015 - 7 January 2016 (Summary)

Bismillahirrahmanirrahim.

Suatu pengembaraan skala terbesar bagi mengakhiri tahun 2015 dan memulakan tahun 2016, suatu perjalanan merentasi 6 negara melalui jalan darat, bersama Irma dan Annas.

Route perjalanan :
KL-Hatyai : 12 hours night train
Hatyai - Bangkok (Hua Lamphong station) : 18 hours night train
Bangkok - Nongkhai : 12 hours night train
Vientiane - Hanoi : 24 hours sleeper bus
Hanoi - Lao Cai : 9 hours night train
Hekou North - Kunming : 8 hours night train
Kunming - Lijiang : 8 hours day train
Lijiang - Kunming : 8 hours night train

Disebabkan ini adalah satu pengembaraan skala besar, maka kebanyakan persediaaan telahpun dibuat sebelum perjalanan. Di antaranya,

1. Visa ke China
Single entry = RM 88.30
Proses buat visa ringkas sahaja, perlu sediakan dokumen seperti gambar, salinan passport, tiket flight, hotel details, dan itinerary (jika ada) dan bolehlah melangkah penuh yakin ke China embassy. boleh buat on behalf. dan jangan lupa bawak passport sekali. dalam 4 hari bekerja dah boleh siap dah.

2. Train tickets
i) Kl Sentral-Hatyai : RM 54. Boleh beli online ataupun melalui kaunter KTMB
ii) Hatyai - Bangkok : 855 baht (sleeper upper berth). Yang ni kena beli di stesen Hatyai. Kami beli masa pergi Krabi haritu. Rasanya tiada online agent.
iii) Bangkok - Nongkhai : 758 baht (sleeper lower berth). Online agent : 12Go.asia
iv) Hanoi - Lao Cai : $46.8 (soft berth). Online agent : vietnam-railway.com
v) Hekou - Kunming : 116.5yuan (sleeper berth)
vi) Kunming - Lijiang : 89yuan (hard seat)
vii) Lijiang - Kunming : 89yuan (hard seat)
Semua china tickets dibeli menerusi agent, dengan service charge 30yuan per ticket. Agent: travelchinaguide.com
viii) Kunming - KL : RM250. Airasia, now everyone can fly.

Sleeper bus dari Laos - Hanoi dibeli on the spot sebab tiada online agent. Anggaran $25-30.

3. Tukaran matawang
Thailand baht, Vietnam dong, Yuan, dan USD. kalau nak tukar Laos Kip memang tak dapat la derr. jumlah perbelanjaan bergantung berapa lama masa dihabiskan. macam kami tukar banyak duit yuan dan vietnam sebab yang lain-lain negara tu cuma passing by je.

4. Pakaian
Haruslah bersesuaian. kami pergi pada musim sejuk, suhu di lijiang boleh mencecah 0 darjah celcius pada waktu malam dan sekitar 15 darjah pada siang hari, maka baju sejuk jangan dilupa. dan village people ni jugak bawak sleeping bag, in case tidur dalam kesejukan. haha.

Secara total, jumlah perbelanjaan aku (yang miskin hina lagi kedekut) ini adalah RM2,141 all-in tanpa shopping untuk 12 hari 12 malam. aku dah malas nak cerita panjang, so, nantikan full story in detail dalam next entry. bai.

Thursday, December 31, 2015

2015 in review

2015 marked lots of crazy things that i've done. 12 splendid months, viewed as below:

1. Family expansion.


While others getting babies or husband or wife, we got them.

Suatu ketika dahulu kami tidak pernah mahu ambil tahu tentang kegebuan bulu-bulu bernyawa ini. Tak pernah terlintas untuk membelai apatah lagi membela. Tapi kini 12 ekor di dalam pangkuan, tak termasuk 2 yang mati dan 2 yang hilang.

Mek Ooi, Aduk, Ajun, Chom (deceased), Oteh, Atam, Radin (MIA), Kenyit, Oyen (deceased), Kutip (MIA), Che Yus, Che Lat, Che Deh, Snow White, Blackie dan Oyen Jr.

Welcome to the family, bulus.

2. Sweet escape.


So called Team Gadis (tanpa Ada) menggila di Melaka. Melarikan diri dari kerja (seketika) dan santai sahaja, itu mungkin apa yang kita perlu sekali sekala.

Cuma ada kita, kolam renang, ayam bbq, makanan dan makanan dan makanan lagi.

Sudah cukup untuk bahagia.

3. Babies go nature.


Nak bercinta dengan alam tak perlu jalan jauh. Hanya sekangkang kera di belakang rumah sahaja.

Danau Daun di Janda Baik terlampau indah untuk kaki-kaki yang terlampau (acah-acah) kuat bekerja. Bukak pintu bilik terus guling-guling masuk swimming pool.

Red velvet del, sambal tempe mak rah dan buah keras dib takkan dilupa.

4. Annyeonghaseyo.


Penyamaran sebagai ahli keluarga LHDN Cheras berhasil menerbangkan kaka ke bumi kpop (yang suatu ketika dahulu amat digilai). Seperti mimpi menjejak kaki ke Korea.

Malang sekali, tak berhasil membawa pulang oppa seorang. Mungkin perlu cuba lagi di lain waktu.

5. Hari keluarga.


Kontinjen sukan komanwel 2015 yang dibarisi keluarga melawati, keluarga klang, keluarga kosas dan keluarga batu caves mengadakan perjumpaan di Jakarta-Bandung.

Katanya pulang ke kampung tapi kampung sebenarnya di Jogjakarta. Hmmm. Sebenarnya motif nak shopping, kan.

6. Goodbye, audit.


Auditors resigning is common. Auditor resigns without having another job lined up is crazy.

But staying will make me even crazier. Even more damage than what had happened.

I've loved you enough to let you go.

7. To Vietnam with love


There, there. Another trip for the year.

Siri jelajah vietnam bersama gadis-gadis ini antara momen menarik tahun ini. Percubaan membunuh diri tanpa sengaja tiap kali melintas jalan, sama-sama berkhemah di dalam sleeper bus dan pasir panas yang membakar kaki.

Mujur saja gadis pulang dengan sihat (walaupun ada yang terkurang satu anggota badan)

8. Solo vacation


Solo vacation atau seperti yang dimimpikan seorang kaka, soul searching.

Manis yang tak dapat diucapkan dengan kata-kata. Tatkala diri yang hilang akhirnya ditemukan di Aceh.

Keinsafan bertimpa-timpa. Dan di sini juga seorang kaka menemukan satu bukti kekuasaan Yang Maha Besar. Allahuakbar.

9. Berkorban di Cebu


Another turning point. Bilamana sedikit sumbangan yang diberikan kepada saudara seagama dibalas dengan banyak pengajaran kepada seorang kaka.

Syukur di atas kesempatan ini. Dan semoga diberi keizinan untuk bertemu dan berkongsi kasih sayang dengan keluarga baru ini sekali lagi.

10. Sawadeekap



Team gadis bertemu lagi (kali ini tanpa Aman). Tapi Krabi tetap memberikan keamanan dan keindahan nyata.

Sungguhlah, pantai dan lautan saling merindukan. Dan kita juga saling memerlukan.

Terima kasih, sahabat.

11. Menawan Prau di tanah Jawa.


Entah sejak bila kaka minat melakukan aktiviti lasak. Maka, ini satu bukti betapa kaka telah menjadi gila.

Sehingga kini, seorang kaka masih belum move on dari siri memuncak gunung dan mengejar matahari ini. Indah sekali. Terima kasih acik irma menggoda saya ke sini.

Dan segala susah payah penat lelah hilang terus dibawa angin bila dipertemukan pula dengan teman-teman baru yang *angkat ibu jari*

12. Overland trip


Perjalanan darat KL-Hatyai-Bangkok-Laos-Hanoi-Kunming-Lijiang.

12 hari. 12 malam. 4 negara. 6 night trains. Seharian dalam sleeper bus. 4 malam di hostel. Semalaman gelandangan di airport. Scam, sesat, sejuk, dan penat. Pahit, manis dan pedas. Semua rasa ada.

Dan kemuncak perjalanan ini adalah seperti di dalam gambar, ketika berada di daerah Lijiang pada ketinggian 4680m dari aras laut, dikelilingi salji. Walaupun cuma pendakian tangga-tangga menuju bahagia, namun tetap melelahkan dengan oksigen yang menipis ditambah suhu dingin.

End of 2015.

Isn't it crazy how we can look back a year ago and realize how much everything has changed?
Yes, we all do change.

Seperti kita yang semalam takkan pernah sama dengan kita yang hari ini. Dan kita yang hari ini juga sentiasa mengharapkan sesuatu yang berbeza untuk kita yang esok.
And yes, changes is inevitable.

This past year means a lot. Lessons learned. Soul searching. Eye opening. Trying new things. Go crazy. Be crazy.

I wouldn't say that this is the best year. Coz i fell and failed. A lot.
And i dare not say that i have arisen. Am too damaged to live again. But i'll try. Always.

Hopefully, tomorrow will be better. InshaAllah.

See you guys next year.

Tuesday, December 1, 2015

a tutor, finally

For the past few months that i am jobless, at last, in the last month of 2015, i have been offered a job.

A tutor for intensive class during school holiday.

Yeah, just for 4 weeks and its just nice to kill my time before the next trip in plan. so with big anticipation, i accepted it.

For the record, i tutored my brothers few times before their big exams, and i once did a part time tuition for my ustaz's daughter, and that was around 12 years ago.

Well, put aside my pathetic experiences as this is a more serious case. I just hope i didn't screw everything. screwing myself is okay, its the kids i was afraid of.

But sleeves up, lets just do this. Bismillah.

Tuesday, November 24, 2015

Jogjakarta 12 - 19 November 2015 (Episod terakhir)

Untuk hari yang baru ini, kami memutuskan untuk ke pantai timang.


Ya, tak tahu kenapa kami skip segala attraction wajib di jogja seperti candi prambanan, borobudur, pantai parangtritis (harap ejaan betul) dan lain lain. hipster jugak kami ni, pergi tempat yang jauh dan jarang orang pergi.

Perjalanan ke pantai timang adalah kira-kira 3 jam dari kota. and guess what, ya, kami gigih naik motor. sudahlah gigih menempuh perjalanan lama, gigih lagi meredah jalan berbatu yang seksa.

Semuanya demi ini,

gondola menyeberangi laut

Pantai timang memang terkenal dengan gondola klasik ini. kenapa klasik? lihat saja gondolanya. diperbuat dari kayu. dan digantungi dengan tali biru. malah, tenaga manusia digunakan untuk menarik tali menggerakkan gondola.

Klasik bukan?

Aku tanyakan, kenapa tak gunakan besi. kata mereka, tak tahan. guna 6 bulan sudah berkarat. kalau guna tali, tahan lebih lama (sedikit, kira-kira setahun). Mujur pada ketika kami datang ombak tak mengganas. kata mereka, kalau hari yang ombak mengganas, ombaknya boleh memukul mencecah gondola. ngeri. melihat bawah air pekat pun sudah ngeri. apatah lagi dipukul-pukul manja gitu. 


Dan satu lagi attraction di sini adalah lobster. kawasan ini memang kawasan menjerat lobster. dan ada disediakan masakan bagi sesiapa yang mahu makan lobster dengan bayaran 400000rp untuk 1kg.

Disebabkan kami teringin sangat mencuba lobster, kami mintak kurang 1kg. yelah, banyak-banyak nanti tak habis pula. sedap lobsternya, masak tiram. 

lola (nama lobster)

lola dah siap dimasak

Gendang gendut tali kecapi. kenyang perut merempitlah lagi.

Sampai jogja, shopping souvenir sikit dan kemas barang sebab keretapi ke surabaya jam 1 pagi nanti. jogja-surabaya 5 jam dan dari stesen surabaya ke airport dalam setengah jam. pukul 8 kami dah ada di airport menanti flight pulang jam 2.30 petang.

Okay, tidur dulu. zzz.

hasil tangkapan jogja

Day 6
Rental motor : 60000rp/day
Minyak : 16000rp
Gondola : 200000rp/person
Lobster : 250000rp/2person

Day 7
Taxi stasiun Gubeng - airport : 125000rp


Overall, this is once in a lifetime experience. but i wont hesitate to repeat it again because its worth a lifetime. 

Berada di tempat orang mengajar kita banyak perkara. belajar lebih tawakal kepada Allah. belajar berdikari dan belajar mensyukuri. percayalah, Allah menyediakan segala jenis bantuan yang tak terduga, He knows best. Thank you, Allah.

Monday, November 23, 2015

Jogjakarta 12 - 19 November 2015 (Episod Kedua)

Hari yang ditunggu telah tiba. kami bangun dengan debaran di dada, dan sisa semangat yang ada. dalam hati ada sedikit rasa gementar dengan rencana luar petala seperti ini, tapi demi membuktikan sesuatu yang gila itu adalah waras untuk digapai, maka kami teruskan juga.

Route perjalanan kami :
Malioboro - Taman Pintar - Magelang - Wonosobo - Dieng (Patak Banteng)

Kami bertolak kira-kira jam 9 pagi. dari Malioboro harus menaiki Trans Jogja (bas 3a), namun perlu transit di Taman Pintar (bas 2b) ke Magelang. Di Magelang, naik bas ke Wonosobo kira kira 2 jam perjalanan. dan dari Wonosobo ke Dieng harus menaiki bas lain kira-kira satu jam perjalanan. tapi, setibanya kami di Wonosobo, hujan turun dengan lebatnya. maka, kami memutuskan untuk berhenti makan tengahari seketika sambil dalam hati berdoa agar hujan teduh dan semoga trek tak licin.

Dan hujan pun berhenti. malangnya, bas ke Dieng cuma bergerak pada jam setengah tiga (2.30pm) maka, kami menunggu dengan penuh sabar sambil membincangkan strategi pendakian yang selayaknya diambil bagi dua orang gadis gila yang buta-buta ingin mendaki gunung tanpa guide mahupun berkumpulan buat pertama kalinya.

Dan sekonyong-konyong itu juga naiklah ke atas bas empat orang anak muda dengan bertujuan yang sama. aku pandang ema, ema pandang aku. dalam hati memuji, molek juga ini.

Sambil menunggu bas bertolak, kami berkenal-kenalan. affan, adi, rohman dan hery, empat sekawan berusia 22 tahun dari Jombang, memang petualang tegar yang selalu menjelajah alam bersama. dan kami ternganga bila mereka ceritakan pengalaman mereka memuncak semeru bulan mei lepas.

Impian itu!

Dan dengan perkenalan itu, secara rasminya malaysia dan indonesia bergabung. (hiperbola)

Jam 5.30 petang baru kami tiba di Patak Banteng, base camp Gunung Prau. hari sudah mula gelap, dan kami (ya, secara automatik, kami di sini bermaksud kami berenam. penggabungan telah berlaku) memulakan pendakian kira-kira jam 6 petang.

Bagi seorang yang tidak begitu gemar dan amat jarang sekali bersukan seperti aku, adalah satu kegelisahan di dalam dada untuk melakukan aktiviti ini, apatah lagi kami si gadis menurut jejak langkah lelaki-lelaki yang muda lagi berpengalaman luas seperti mereka ini. risau langkah tak seiras seirama dan mungkin akan melambatkan proses pendakian.

Tapi, adalah satu pencapaian apabila kami berjaya sampai ke puncak (di dalam gelap malam) setelah kira-kira 2 jam setengah. masa yang sama yang biasa diambil oleh pendaki yang lainnya.

Not bad. Not bad. *patting myself on the back*

Dan khemah pun didirikan (dengan bantuan mereka berempat) dan makanan dihidangkan (dimasak oleh mereka berempat juga, dengan peralatan lengkap yang mereka bawa sendiri). malu kami dengan nasi yang dibungkus di kaki bukit tadi. *sorok nasi, makan megi panas*

Sebetulnya, ini kali keempat aku camping. beralaskan tanah. berbumbungkan bintang. dan ini adalah kali pertama semuanya dilakukan sendiri, dan kali pertama dengan suhu kira-kira 5-10 darjah celcius. beku hoi! ini pun khabarnya sudah bernasib baik cuma 5 darjah. kalau hari tidak hujan tadi, suhu di puncak boleh mencecah negatif, sehinggakan embun rumput boleh membeku.

Ternyata hujan itu adalah rahmat.

Selesai makan beramai-ramai, mereka ajak main kad. dan berlakulah upacara perjudian (yang halal) di puncak gunung prau. perjudian yang lebih merapatkan silaturrahim dan juga mendatangkan pergaduhan sekali sekala.

"ah, apa itu, kamu curang!" (curang = tipu)

Kira-kira jam 12 pagi baru kami tidur. dengan janji untuk mengejar matahari esok.

chef rohman, pakar masak megi

khemah mereka

Oh ya, lupa ceritakan serba sedikit mengenai gunung prau. 

Gunung Prau, berketinggian 2565mdpl seringkali menjadi tempat tumpuan pendaki, satu, kerana jalur pendakian yang pendek. dua, kerana 'golden sunrise'nya. tiga, kalau beruntung, boleh melihat 'milkyway'. dan empat, pemandangan yang indah. sepanjang perjalanan akan ditemukan dengan perkebunan daisi, bukit teletubbies dan juga pemandangan gunung-gunung di sekitarnya; Merapi, Merbabu, Sindoro, Sumbing dan Slamet.

Dan jam 5 pagi kami dah menggegar khemah sebelah untuk sama-sama mengejar matahari.

golden sunrise

puncak prau - 2565mdpl

pose lompat adalah kemestian

skuad 5cm

bukit teletubbies

sesi sarapan

sesi pembungkusan

Selesai sarapan, kami bergerak turun kira-kira jam 9.30am. dan kami turun melalui jalan dieng untuk menikmati pemandangan berbeza (walaupun semalam tiada pemandangan yang dinikmati kerana gelap gelita).

pendakian turun lewat dieng

dataran dieng

sampai!

cover album

sesi perkongsian

2 jam pendakian turun. kami diajak oleh mereka berempat untuk menginap semalaman di base camp patak banteng, sebelum menjelajah dieng pada keesokan harinya. aku pandang ema, ema pandang aku. dan kami setuju mengikut empat orang lelaki yang baru dikenali tak sampai 24 jam. 

Tawakal. tapi hati kami kuat menyatakan mereka ini semua orang yang baik-baik sahaja.

Malam itu kami santai-santai sahaja sambil main kartu (kad). dan kadang disertai oleh pak sodiqun, ranger gunung prau. satu pengalaman yang menarik dan banyak pengajaran yang dikutip dari orang-orang gunung ini. sesuatu yang berbeza dengan orang-orang gunung ini, pemikiran mereka sangatlah dalam (deep). dan setiap bait kata kata yang keluar dari mulut mereka sangatlah puitis.

"Salah satu yang menjauhkan kita dari rezeki adalah songong" (songong = sombong)

Day 4
Sewa tenda : 40000rp/tent
Sewa sleeping bag : 15000rp/person


Hari baru menjelma dan jelajah Dieng bermula. untuk jelajah dieng, kami menyewa satu mobil avanza beserta supir dan destinasi pertama adalah bukit batu pandang.

Batu Pandang

Dari bukit ini dapat dilihat pemandangan telaga warna di bawah. dan turun dari bukit terus ke telaga warna tersebut. danau ini diberi nama telaga warna kerana warna airnya sering berubah. kadang dilihat biru, hijau, kuning malah pelangi juga. semua disebabkan kandungan sulfur yang sangat tinggi dan membiaskan warna-warna berbeza bila disinar matahari.

Telaga Warna

Seterusnya, kami ke kawah sikidang. di dieng terdapat banyak kawah namun sikidang yang paling terkenal kerana paling senang untuk dituju.

Hedwig, penjaga kawah

Kawah Sikidang

Beransur kami ke Petak 9. sejenis bukit juga. dan entah untuk keberapa kalinya kami mendaki pada hari itu. tak jauh beza dengan batu pandang, sebab pemandangan yang sama. Lalu kami bergerak ke candi arjuna.

Petak 9

Candi Arjuna

Last checkpoint, kedai souvenir, yang menjual hasil tani daerah dieng. dieng terkenal dengan buah carica, sejenis adik beradik betik (mungkin). dan mereka dengan baik hatinya membelikan kami saguhati berupa satu kotak jeruk dieng untuk dibawa pulang ke malaysia. tersentuh hati dibuatnya. ternyata mereka ini baik-baik belaka.

Dan pak supir menghantar kami ke wonosobo untuk perjalanan pulang menaiki bas. masih route yang sama, Wonosobo-Magelang-Malioboro. langsung, kami berpisah di hentian Magelang kerana bas mereka terus ke hentian Giwangan. 

Semoga diizinkan Allah untuk bertemu mereka berempat lagi di lain waktu.

Tiba di malioboro, kami check in di hotel Indonesia (yang lebih murah dan dekat sedikit dengan stesen keretapi)

Day 5
Mobil dieng : 300000rp/mobil
Hotel Indonesia : 125000/night


Sunday, November 22, 2015

Jogjakarta 12 - 19 November 2015 (Episod pertama)

Assalamualaikum.

Sekali lagi, aku melagukan playlist lagu-lagu indonesia untuk mengambil mood menulis. bezanya, kali ini adalah playlist lagu-lagu gunung. sesuailah dengan perjalanan kali ini, di mana highlightnya adalah gunung.

Perjalanan kali ini diinspirasikan dari filem 5cm. filem mengenai 6 sahabat berpetualang mendaki gunung semeru, puncak berapi tertinggi di jawa. ya, dua gadis (aku dan ema, semestinya) yang kuat berangan ini bercita-cita untuk menakluk semeru, namun apakan daya, pada ketika perjalanan ini bermula, gunung semeru ditutup pendakiannya kerana siri kebakaran yang melanda beberapa gunung di pulau jawa.

Namun, dua gadis ini masih tidak berputus asa. maka, mereka mencari puncak lain yang enak untuk ditawan. dan berhasil menemukan gunung prau di jawa tengah, kira kira 3 jam perjalanan dari kota jogjakarta.

Mujur saja perjalanan memang dimulakan di kota jogjakarta, kerana rencana asalnya adalah untuk membeli buku secara pukal, lalu berangkat ke surabaya untuk menanjak semeru langsung terus pulang ke malaysia dari surabaya. dan dengan demikian, berubahlah rencana kami, maka kami memutuskan untuk cuma menghabiskan masa di jogjakarta sebelum ke surabaya untuk penerbangan pulang.

(memang secara automatik bahasa aku bertukar bila bercerita tentang pengalaman di indonesia ya. hmmmmm)

Oh ya, sebelum itu, pernahkah aku menceritakan asal usul keturunanku yang memang berasal dari tanah jawa?

Belum?

Mari kita dengarkan. Dikhabarkan arwah buyut aku dulu asalnya dari kabupaten Purworejo (kabupaten = daerah). ya, akhirnya aku, cucu dari salasilah keturunan Hassan Mujarat turun ke kampung melawat tanah asal. betul-betul terasa macam balik kampung fuhh.


Teruja. amat teruja.

Penerbangan jam 2.45pm dan kami tiba di jogjakarta lebih kurang jam 6pm waktu tempatan. dari airport, naik bas trans jogja dan turun di jalan malioboro. memang sengaja gigih naik bas sebab nak jimat duit dan acah-acah backpackers (poyo). dalam bas kami terjumpa dua orang malaysian yang gigih jugak naik bas pergi candi prambanan sebab nak jimat duit. jadi, bukan kami jelah insan kedekut ya. haha.

Dah sampai jalan malioboro, beli simpati kat kedai fon seberang mall, tapau nasi putih telur dadar (sambal bilis bawak dari rumah) untuk dinner, lalu kami pun check in kat hostel - The Cabin Hotel.

Area jalan malioboro memang banyak hotel murah, and mostly adalah shared bathroom. jalan malioboro ni memang tumpuan ramai, sebab disinilah syurga beli belah. sepanjang jalan tu ada banyak deretan kedai yang jual bermacam jenis benda. baju, barangan kulit, souvenir, batik dan lain-lain. tak salah lah kami memilih untuk menginap di sini.

Tapi malam tu kami cuma berehat di bilik. simpan tenaga untuk esok.

Day 1
Trans Jogja : 3600rp
Simpati : 75000rp
Hostel : 175000rp/night


Esoknya, morning walk ke stesen keretapi tugu untuk membeli tiket train ke surabaya. tak jauh pun dari hotel, adalah lebih kurang 5-10minit. usai urusan pembelian tiket, kami menyewa motor di area depan stesen, makan tengahari di mall dan terus menuju ke kalibiru.

Kalibiru terletak di kabupaten Kulon Progo, kira kira 2 jam dari kota jogja. apa yang menarik di kalibiru? haaaa, ini dia.


Ini adalah satu kawasan tanah tinggi yang saujana mata memandang. tak sia sia meredah kampung dan jalan berbukit untuk sesuatu yang sangat indah seperti ini.







Betul-betul suasana kampung, rasa macam pulang ke kampung betul-betul. tak tipu, betul punya.

Menjelang petang, kami merempit pulang dan terus ke Taman Pintar Jogjakarta. khabarnya di situ ada syurga dunia. syurga yang bagaimana? syurga yang begini,


Inilah dia yang kami cari. syurga beli belah untuk si ulat buku. taman pintar jogja ini menempatkan sederetan dan sekelompokan toko buku seperti ini, yang kebanyakannya murah-murah belaka. ya, mostly di sini buku cetak rompak, dan banyak dijual buku buku ilmiah jadi ia terkenal di kalangan pelajar universitas.

Sayang, ketika kami tiba, hari sudah beransur gelap jadi banyak toko yang sudah tutup. maka kami memutuskan untuk kembali semula pada esok hari.

Day 2
Train ticket Jogja-Surabaya : 155000rp
Rent motorcycle : 60000rp/day
Minyak : 20000rp
Entrance Kalibiru : 5000rp/person
Photo : 30000rp/person

Dan seperti yang dijanjikan, aktiviti hari ini adalah untuk membeli buku sahaja. memang dikhususkan untuk membeli seberapa banyak buku yang boleh (dengan budget yang ciput). cuma bezanya, semalam kami ke sini dengan motorsikal, tapi hari ini kami berjalan kaki. jauh juga, kira-kira 15-20 minit perjalanan. kegigihan yang nyata. tapi demi penjimatan berganda, kuredahi juga.


hasil tangkapan phewww

Dan separuh harinya kami habiskan masa di dalam bilik. berehat dan menyediakan bekalan tenaga untuk hari esok, iaitu hari pendakian yeay!

Day 3
Buku : 720000rp